Алпинистът Боян Петров ще атакува отново К2 - вече тренира и подготвя експедиция
Алпинистът Боян Петров ще атакува отново К2 - вече тренира и подготвя експедиция / снимка: Българска федерация по катерене и алпинизъм
Алпинистът Боян Петров ще атакува отново К2 - вече тренира и подготвя експедиция
70891
Алпинистът Боян Петров ще атакува отново К2 - вече тренира и подготвя експедиция
  • Алпинистът Боян Петров ще атакува отново К2 - вече тренира и подготвя експедиция

Нова експедиция до два осемхилядника в един сезон - връх Броуд пик и връх К2, подготвя алпинистът пещерняк Боян Петров. В предаването на Дарик „Реактивно" той съобщи, че вече има одобрение на проекта им от страна на спортното министерство, като паралелно финансова подкрепа ще бъде осигурена и от голяма фирма за производство на хранителни добавки и лекарства. Това ще бъде втората експедиция на Боян Петров до технически най-трудния за изкачване връх в света - К2, след като през 2005 г. лошото време спря него и Дойчин Боянов до 8150 м. на същия връх.

Сега Боян ще атакува двата осемхилядника заедно с Младен Данков, като двамата българи ще се включат в състава на шестчленна експедиция. Въпреки че е претърпял инцидент и в момента е още с метална шина, Боян се възстановява добре. Двамата с Младен вече имат подписан проект и започват тренировките с "един вътрешен глас", че всичко тръгва.

Освен спонсорската подкрепа, те ще получат и лекарства. Това допълнително зарежда Боян, защото това ще му помогне да се доизлекува. Надява се травмата да не му попречи, въпреки тежките натоварвания, които ги очакват там. Сега предстои да си подберат екипировка. Вече не могат да отлагат, защото нямат оправдание. Единственото оправдание може да бъде само времето, казва той. Според Боян, когато се случи нещо хубаво, човек не може да повярва, но трябва да се възползва максимално и това да стане повод за още по-хубаво събитие.

Алпинистите ще тръгнат по план на 10 юни и ще се върнат в средата на август. Върховете, които ще покорят - връх Броуд пик и К2, се намират на 5 километра един от друг. На Броуд пик ще направят тренировката изкачване, аклиматизация. А К2 ще атакуват, когато се отвори прозорец от хубаво време. "К2 е опасният връх, там има малко възможности за отстъпление. Целият маршрут е стръмен като покрив. Три километра пълзене по стръмен терен, скала и черен лед. И предвърховият купол е от сняг и лед. През 2008 година този връх е погребал 11 човека.Това е смъртоносен връх", казва алпинистът. Но за Боян това не е лудост, а цел. " Лудостта трябва да винаги в очите. Ако ти светят очите, ти ще направиш и следващата крачка, независимо, че нещо ще те заболи, или че ще бъдеш спрян временно от някаква травма", казва той. За него горе усещането е за абсолютен космос.

Цялата тренировъчна програма двамата алпинисти провеждат в България. Нужна е техническа и физическа подготовка. Те имат трасета, по които тичат, а Боян дори носи 10 килограма туба с вода. Сега са месеците на подготовка, на планиране и изчисления. Въпреки че групово разрешително за изкачване на К2 струва 12 000 долара постигането на целите им носи удовлетворение. Алпинизмът е скъп спорт, но преживяването си струва усилията, категоричен е алпинистът.