80-годишната учителка Владка Деянова всеки ден пътува от Бургас до Крушевец, за да преподава в местното училище, съобщава NOVA. Вече 60 години тя дава знания на малчуганите и споделя, че обучава внуците на първите си ученици.

"Аз не съм баба. Аз съм един млад учител, чувствам се на 25 години. И съм щастлива", разказва тя.

Синдикати: Задава се национална криза с липсата на учители

Възрастта не пречи на жената да се облича в ярки дрехи и да носи маратонки. Признава, че обича да работи и не може да си представи да бездейства. "Ако лежа и нищо не върша, все едно съм болна", казва тя.

Владка Деянова става сутрин в 4 часа и приготвя закуска, като често носи от домашните вкусотии на учениците си. Изминава 30 километра до работата си - училището в село Крушевец. "Вече съм учител и на децата, на внуците на първите си ученици", казва Деянова. На младите колежки дава съвета да приемат професията със сърцето си и с мисълта си, защото "мисълта движи знанието, а знанието ръководи мисълта".

Младите учители в България са под 10%

"Такъв човек втори няма. Толкова всеотдайна. Всичко прави за децата. Това е човек, който си обича най-много професията", казва бабата на дете, на което преподава Владка.

Учителката със завиден опит си обещава да обучава децата, докато има сили и се моли да е здрава.
nova.bg