6 села представят Пазарджишко на международния фестивал „Сурва 2017“
6 села представят Пазарджишко на международния фестивал „Сурва 2017“ / снимка: Тина Соколова

Шест селища представят Пазарджишка област на международния фестивал „Сурва 2017". Днес традицията на маскарадните игри представят групи от Лесичово, Варвара и Елшица, а утре играят Калугерово, Церово и Семчиново. Във всяко от шестте села обичаите са запазени в близък до автентичния им вид и всяко е уникално посвоему. Дервишите на Лесичово през 2014 година бяха вписани в националната ни представителна листа с „Живите човешки съкровища" на ЮНЕСКО.

Започват маскарадните игри „Сурва" в Перник

Представянето на региона включва още тема и презентация за джумалите в панагюрското село Попинци на Мария Йорданова от Етнографския музей в Пазарджик. Обичаят там е изключително атрактивен, а досега не е изследван достатъчно обстойно от музейни работници. Само в това селище е съхранен обичаят с „въртяжката" - съоръжение от чатал и огромен прът, на който се въртят за здраве моми и момци. Основната фигура в ритуала пък е джумалът - митично създание, направено от дървени пръти, покрити с битови черги и с глава на елен.

Перник в очакване на 26-тия международен фестивал на маскарадните игри „Сурва"

Очаква се тази година „Сурва" да подобри собствения си рекорд. Перник очаква 7000 участници - с около 1000 повече от миналата година - в маскарадните игри от 44 групи от региона, още 57 от страната и 17 от чужбина. Най-екзотичните участници са от Аруба и Доминиканската република.