450 ученици на поход по четата на Таньо войвода
450 ученици на поход по четата на Таньо войвода / netinfo

450 ученици от различни краища на страната, десетки учители, граждани ще се включат тази година в 23-тия традиционен "Поход по пътя на четата на Таньо войвода". Походът е с национален статут и се организира от Културно-просветното дружество "Родно Лудогорие" със съдействието на Министерството на образованието и науката. Сред участниците ще бъдат и министърът на образованието и науката Даниел Вълчев, професорите по история Георги Марков и Христо Матанов, музикантът Теодосий Спасов.

На 17 май 1876 година, шест часа преди Ботевата чета да стъпи на Козлодуйския бряг, 28-те четници, водени от 30-годишния, роден в Сливен, Таньо войвода /Таньо Стоянов Куртев/, преминават Дунав и стъпват на българска земя при тутраканското село Пожарево. Това е създадената по идея на самия Христо Ботев втора чета на българската емиграция в Румъния. Двете чети - последен отблясък от пожарите на Априлското въстание - имат обща цел и сходна съдба. Ботевата чета е трябвало да действа в помощ на Врачанския революционен окръг, а четата на Таньо войвода - на изток, в подкрепа на сливенските бунтовници за подсилване на въстанието и създаването на север от Балкана на свободна територия. Бойният път на четата продължава 11 дни, преминава покрай 28 селища на Лудогорието и Поломието и през три сражения. Таньо войвода загива на Керчан баир край село Априлово и след неговата смърт четата е разбита.

Походът тази година ще потегли на 30-ти май, сряда, от Тутракан. Ще премине през 28 села и градовете Исперих, Разград и Попово. Повече от 30 хиляди души ще се включат в предвидените прояви по маршрута на похода. На 30-ти май в Исперих едно от “лицата” на България – музикантът Теодосий Спасов ще изнесе концерт в чест на походниците и техните посрещачи. На втори юни, в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, точно в 12 часа походът завършва с поклонение пред паметника на Таньо войвода в местността Керчана, на лобното място на войводата.

Повече подробности за похода може да откриете на адрес: www.ludogorie.org