/ iStock/Getty Images
Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва проверки във връзка с новата учебна година. Комисията поставя акцент в дейността си върху продукти, стоки и услуги, които са търсени за учениците в този период.

Пет странни училищни правила (ВИДЕО)

"В края на миналата учебна година, непосредствено преди лятната ваканция, осъществихме по-засилен контрол върху продажбата на стоки, свързани със свободното време - велосипеди, тротинетки, ролери, стоки, свързани с плажуването на децата, плувни комплекти и така нататък. Сега е естествено, разбира се, да завишим броя на проверките, които биха се отнасяли до най-често закупуваните стоки преди началото на учебната година - това са облекла, обувки, ученически пособия, ученически раници, различни комплекти за рисуване и така нататък", каза в интервю за БНР председателят на комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов.

ThinkStock/Getty Images

Експерти: Пети клас е времето за важните разговори с децата - за секса, алкохола, цигарите и наркотиците

По думите му безопасността е задължителното условие: "Ние имаме много ясни критерии, по които извършваме проверките, за това какви облекла за деца се разпространяват на пазара и тези критерии са свързани с действащите на територията на целия Европейски съюз стандарт за безопасност. Този стандарт доста конкретно въвежда редица изисквания, на които трябва да отговарят детските и облеклата за подрастващите. Например самите материи, от които те да са произведени, недопускането на дълги връзки, шнурове и различни други артикули, които биха могли да бъдат прикрепени към дрехата и да създадат риск, особено, когато детето е по-малко, да се закачи тази дреха било за транспортно средство, било по време на игра. Всички тези неща са много стриктно описани във въпросния стандарт и когато ние проверяваме по кампанията, и ако има сигнали на граждани, вземаме за изпитване такива артикули, установява се дали те съответстват, или не и в зависимост от това се предприемат по-нататъшни действия".

dariknews.bg

На прага на учебната година - защо използваме шестобалната система за оценяване?

Обикновено двете най-проблемни групи са тези връзки, за които споменах, които са с по-голяма дължина, или са прикрепени, така че могат лесно да се изхлузят и да предизвикат закачване и от там вече рискове за самото дете. И другата група проблеми, свързани с различните прикрепени към дрехите допълнителни артикули, понякога това са с много дребни частици съставени различни апликации, които могат да бъдат погълнати от по-малките деца.

КЗП


Комисията за защита на потребители предприема действия да не се допусне разпространението на такива артикули на пазара: "Ако обаче все пак на пазара се срещнат такива стоки, ние имаме възможност да издадем заповед за тяхното незабавно изтегляне, забраната за продажба и съответно унищожаването. Разбира се, че има и санкция. А и тук е моментът може би да се обърна към потребителите, ако те имат някакво съмнение, закупувайки такива дрехи да сигнализират веднага, защото това допълнително би помогнало да се осъществи по-ефективен контрол".

Как изглеждат три от най-уникалните училища по света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Най-важното при избора на обувки е качеството на кожата: "Тук има една особеност. За разлика от облеклата, при които се изисква в текстови вид да бъдат описани съставът на материята, комбинацията от материи, всички други особености, свързани с експлоатацията на дрехата, при обувките има един друг символ, наречен пиктограма, който всъщност чрез графични изображения дава информация всяка една от трите основни части на обувката от каква материя е произведена и понеже не всеки може би има представа за значението на тази пиктограма. Мога да улесня хората като им кажа, че в нашия сайт, на комисията има информация за значението на отделните символи, които се поставят върху тази пиктограма. Но основното нещо е, че трябва да бъдат представени трите части - лицевата, подплатата и стелката, и външното ходило, като срещу всяка една от тях трябва да бъде отбелязано от какъв материал са изработени. И това разбира се касае всеки абсолютно чифт обувки".