/ БГНЕС, архив
Организирани са разнообразни научни демонстрации, творчески и забавни прояви
С разнообразни научни демонстрации, с творчески и забавни прояви България се включва днес за 12-а поредна година в Европейската нощ на учените. Тя е основното събитие в проекта K-TRIO 3, финансиран по програмата на ЕС "Хоризонт 2020", съобщиха организаторите.

Целта на проекта е да се информира обществото за постиженията на българските учени и той е насочен към ученици, студенти и преподаватели. Основни партньори в проекта са Софийският университет "Св. Климент Охридски", Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив, Българската академия на науките, Медицинският университет във Варна, Нов български университет, Тракийският университет и Русенският университет.

Обсерваторията на Рожен с ден на отворените врати по повод Европейската нощ на учените

Нощта на учените е инициатива, която всяка година се организира едновременно в около 300 града в цяла Европа. У нас тя ще започне официално от 18.00 ч. в централното фоайе на Ректората на Софийския университет, но през целия ден посетителите ще могат да участват в различни интересни инициативи в СУ. От 13.00 до 17.30 ч. ще е отворено ателието на младите таланти "По динозавърските стъпки", което ще е в Музея по палеонтология и исторична геология на СУ.

От 16.00 ч. в аулата на Софийския университет ще се състои Националният конкурс "По стъпките на учените в региона", а от 17.30 до 22.00 часа в централното фоайе на Ректората ще бъде отворен и Европейски щанд. От 18.30 до 20.30 ч. е тематичната обиколка "Софийският университет като живо културно наследство", която започва от централното фоайе. От 19.00 до 21.00 ч. в аулата на СУ талантливи учени ще представят музикално-поетична вечер, а от 21.30 ч. в централното фоайе на Ректората посетителите ще може да участват във викторината и томболата с награди "Клуб на знаещите".

БАН също се включва в инициативата Европейска нощ на учените, като прояви ще има в различни сгради на БАН - в Централната сграда, в Националния археологически институт с музей и в Централната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници - от 16.00 до 22.00 ч.

Бургас: Детски ателиета и демонстрации за европейската нощ на учените

В БАН ще може да се види изложба, посветена на 30-годишнината от полета на Александър Александров по научната програма "Шипка", представена от Института за космически изследвания и технологии при БАН, както и работно ателие за иконопис, ръководено от специалисти от Кирило-Методиевския научен център. Ще има и павилион за виртуална реалност, в който ще бъдат представени четири късометражни филма за културното и историческото наследство на България.

В Националния археологическия институт с музей на БАН всички изложбени зали ще са отворени за посетителите. Ще има и прожекция на филми и дигитална реконструкция за деца и възрастни.

В Националния природонаучен музей на БАН програмата започва в 17.30 ч. и продължава до 22.00 ч., като ще бъдат представени резултатите от най-новите изследвания на учените в музея. Имало ли е динозаври в България - какво разкриват последните находки на палеонтолозите в музея, планират ли се бъдещи изследвания, как "дишат" реките, колко вида прилепи живеят в България, как се изминават 12 000 км на колело от Кайро до Кейптаун, кои са възобновяемите енергийни източници и как работи водородният двигател. Това са само някои от въпросите, чиито отговори ще търсят посетителите заедно с учените от БАН.

Варна: Какво да очакваме в Европейската нощ на учените? 

Прояви от Европейската нощ на учените ще има също в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Стара Загора, Благоевград, Сливен, Габрово, Тръстеник, в община Долна Митрополия, в обсерваторията в Рожен, на борда на научноизследователския кораб "Академик" и в родопската теснолинейка по маршрута Септември - Велинград.