/ / iStock/Getty Images
Какви витамини и минерали трябва да присъстват в храненето на подрастващите
Повечето родители нямат идея какво трябва да ядат децата им и изпитват необходимост от допълнителни насоки за хранителните нужди на потомците си, пише в. "Дейли стар", позовавайки се на резултатите от проучване, направено във Великобритания.

Резултатите от допитването, обхванало 2000 родители на деца на възраст между 4 и 16 години, показват, че сред две трети от анкетираните цари объркване по въпроса какви витамини и минерали трябва да присъстват в храненето на подрастващите. Тези, които са наясно, обаче не са сигурни кои са най-добрите продукти за набавянето им.

/ iStock/Getty Images

70% от родителите знаят, че децата им трябва да консумират пет порции плодове и зеленчуци дневно, но 29% на са наясно защо. По отношение на източниците за набавянето на определени витамини, над 15% от анкетираните родители нямат представа как да осигурят на децата си повече витамин С. 1/5 от участниците в допитването са в неведение какви храни да дават на потомците си, за да повишат нивата на витамин D.

Пет мита за здравословния начин на живот (ВИДЕО)

Здравните власти препоръчват всекидневен прием на витамини А, С и D за децата на възраст между шест месеца и пет години. Оказва се обаче, че 43% от родителите не знаят кои витамини е препоръчително да приемат подрастващите. Въпреки това 66% от възрастните се смятат за добре запознати с витамините и минералите, като 15% оценяват познанията си като "изключително високи".

Само 40% от родителите са в състояние да посочат ролята на витамин С за усвояването на желязото и за поддържането на имунната система.

/ iStock/Getty Images

Едва 10% от участниците в допитването могат да назоват препоръчителната дневна доза витамин D, която е 10 микрограма. Двойно повече родители смятат, че тя е 10 милиграма - 1000 пъти над препоръчителната.

Децата с аутизъм често имат дефицити на витамини и минерали

Витамин А, известен и като ретинол, играе важна роля за поддържане на доброто здраве на кожата и очите. Милиони възрастни обаче нямат представа за това. Една десета от родителите мислят, че витамин А помага на тялото да произвежда бели кръвни клетки (левкоцити) и поддържа кръвното налягане.

Проучването показва още, че 56% от родителите във Великобритания дават на децата си витамини под формата на добавки. От тези, които не го правят, 10% се тревожат, че добавките съдържат твърде много захар.
БТА