/ iStock/Getty Images
Жените, които са имали 10 или повече сексуални партньори, са изложени на двойно по-висок риск от ракови заболявания, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на научно изследване.

Изданието цитира проучването на екипа на д-р Лий Смит от университета "Англия Ръскин". Специалистите са анализирали данни за 6000 души от двата пола на възраст над 50 години.
От тях станало видно, че представителите на силния пол, които са имали над 10 сексуални партньорки през живота си, са били с 69 процента по-висок риск от развиване на раково заболяване, в сравнение с връстниците си, които са имали само една партньорка или нито една.

От 1986-та до днес: 3 312 са регистрираните с ХИВ у нас. Новите случаи в Бургас са 6

При жените с 10 и повече партньори, възможността да бъдат диагностицирани с раково заболяване скачала на 91 процента.

Учените наблягат на факта, че безразборните контакти водят до болести, предавани по полов път. Сред тях е човешкият папиломен вирус, който може да "отключи" рака. Интересното в случая е, че рискът от злокачествено заболяване при жените с многобройни партньори е по-висок, отколкото при мъжете.

Хората с по-разкрепостено сексуално поведение освен това по-често употребяват алкохол и цигари, при което отново съществува повишен риск от рак, пише изданието.