Защо казваме Добър вечер, а не Добра вечер?
Защо казваме Добър вечер, а не Добра вечер? / Thinkstock/Getty Images

Защо казваме Добър вечер, след като думата вечер е в женски род?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

„Настане вечер, месец изгрее"... В какъв род е вечер тук? В женски род, казвате. А по какво познахте? По настане ли? Родовете са особена работа. По правило съществителните имена в българския език, които завършват в единствено число на съгласен звук, са предимно мъжки род-клас, двор, син. Освен това обаче има и съществителни нарицателни за лица, мъже, завършващи на -а и -я, също в мъжки род. При тях първо, представата за естествения им род, пол, и второ, основното лексикално значение определя граматическия род. Например: баща, войвода ,старшина, съдия, месия Забелязвате ли? Личните мъжки имена и съществителните нарицателни, означаващи лице от мъжки пол, които завършват на -о и -и също са от мъжки род. Родствена принадлежност от мъжки пол. Например: чичо, вуйчо, дядо. Или пък месеците януари, февруари, декември и така нататък. От друга страна съществителните имена, които завършват в единствено число на -а, -я, -ст са предимно женски род - вода, река, воля, радост, кост. Освен тях има и други съществителни от женски род - любов, нощ, смрад.

Забелязвате, след тази теоретична разходка, че една дума не може да се определи директно от кой род е само по това как изглежда. Малко е като при хората. Гледаш някоя дума, изглежда много мъжествена, а се оказва от женски род. Или обратното. Още по-любопитно става, ако ви попитам от кой род е е думата жар. Женски? А пожар, защо е мъжки род тогава? А прах мъжки или женски род е? Какво ще кажете за пот? „С кървава пот на чело" не ви ли звучи мъжки род? Или пък кал? Очевидно днес женски род, но всъщност мъжки. Съществуват известен брой думи в българския език, които са си променили родовете. Ние сме си ги променили, не някой друг. Нещо като насилствена смяна на пола. Това са били думи от мъжки род, но в течение на вековете сме ги превърнали в женски. Изброените са точно такива - пот, кал жар прах. Това са били думи от мъжки род. Същото важи и за вечер. Прадедите ни са употребявали тези думи като мъжки. Какво е доказателството? Ето ви наречието довечера. Формата е родителен падеж, единствено число за мъжки род. Вечер е дума от мъжки род и затова се казва добър вечер. Обаче как така става от женски род? Странно ли ви е?

Езикът се развива. Той следва някакви негови си правила. Вечер става от женски род заради нощ - дума от женски род. Вечеря, вечерня. Ето как постепенно вечер променя рода си, заради думите, с които се употребява в един смислов кръг. Или иначе казано почва де се събира с думи от женски род и постепенно също става от женски род. Това е причината да смятате, че изначално вечер е от женски род, а добър вечер е някаква грешка. Напротив грешката е вярна. Вечер е от мъжки род или по-скоро бил е от мъжки род, но вече не е. И само някакъв далечен лексикален спомен ни напомня за времената, когато вечер е бил мъжествен.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук

Питанка има и видео канал във VBOX7, където можете не само да четете и да слушате, но и да гледате