Мъжете, които преди секс са били в среда с ниски температури, имат по-голяма концентрация на кафява мастна тъкан в спермата
Мъжете, които преди секс са били в среда с ниски температури, имат по-голяма концентрация на кафява мастна тъкан в спермата / ThinkStock/Getty Images
Швейцарски учени от университета в Цюрих установиха, че бебетата, заченати през зимата, са с по-малък шанс от затлъстяване, когато пораснат, пише в. "Метро".

Декември е най-популярният месец за секс и забременяване
 
Мъжете, които преди секс са били в среда с ниски температури, имат по-голяма концентрация на кафява мастна тъкан в спермата. Тази тъкан, наречена също адипозна, след това се предава на бъдещото бебе.

бебе
Заченатите през зимата бебета са по-малко застрашени от затлъстяване ThinkStock/Getty Images

А когато то порасне, заради споменатата тъкан, е по-малко вероятно да развие затлъстяване и наднормено тегло.

Учени съветват жените да раждат по-късно
 
По време на изследването учените анализирали данните на 8400 пълнолетни пациенти. Те установили, че хората, родени между месеците юли и ноември и съответно заченати през студените месеци на годината, са били с повече кафява мастна тъкан.

Много родители дават на бебетата си твърди храни, надявайки се, че така децата им ще имат по-добър сън
Заченатите през зимата бебета са по-малко застрашени от затлъстяване ThinkStock/Getty Images

Сравнението било направено с индивидите, родени в периода януари-юни и съответно заченати в по-топло време на годината и по-склонни към затлъстяване.

Бременните да консумират повече зеленчуци, пилешко и риба
 
Тестовете продължили и с опитни мишки, които били размножени при ниски и нормални температури. Заченатите в студа потомства се оказали по-устойчиви на затлъстяване, в сравнение с останалите.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА