За първи път наградите Златен глобус без церемония
За първи път наградите Златен глобус без церемония / снимкa: БГНЕС

Тази нощ в 4 часа българско време на пресконференция в Лос Анджелис ще стане ясно кои са носителите на наградите „Златен глобус”. За първи път в историята, официалната церемония по връчването им беше отменена, заради стачката на холивудските сценаристи, която продължава вече втори месец.

Още в началото на годината стана ясно, че повечето от номинираните актьори и режисьори са решили да бойкотират церемонията в знак на съпричастност към стачката на сценаристите. Затова и организаторите решиха, че е по-добре да я отменят.

С най-много номинации за „Златен глобус” е филмът на Джо РайтИзкупление” – общо седем, сред тях за най-добър филм, за режисура, за главна женска и мъжка роля.

За първи път в категорията „Най-добър филм” са номинирани седем ленти. Освен „Изкупление” това са още: „Американски гангстер” на Ридли Скот, “Източни обещания” на Дейвид Кроненберг,Великите дебатори” на Дензъл Уошингтън, „Майкъл Клейтън” на Тони Гилрой, „Няма място за старчета” на братята Коен и „Ще има кръв” на Пол Томас Андерсън.

Даниел Дей Луис е с най-големи шансове за наградата за главна мъжка роля. За да получи „Златен глобус” той ще трябва да пребори Джеймс Макавой, Дензъл Уошингтън, Виго Мортенсен и Джордж Клуни.

При дамите състезанието ще е между Кийра Найтли, Джули Кристи, Анджелина Джоли, Джоди Фостър и Кейт Бланшет.

Мнозина смятат, че наградите „Златен глобус” са най-точната индикация за това при кого ще отидат Оскарите тази година, въпреки че в момента и тази церемония е под въпрос.