Възрастните американци са по-щастливи от младите
Възрастните американци са по-щастливи от младите / netinfo
Възрастните американци се чувстват по-щастливи, отколкото младите, установиха учени от Чикагския университет, цитирани от ИТАР-ТАСС и БГНЕС.

Учените са достигнали до тези изводи (противоречащи до голяма степен на широко разпространените представи), изучавайки социологически анкети, провеждани в САЩ от 1972 година и обхванали около 50 000 американци. В много от анкетите фигурира въпросът, на който американците трябва да отговорят колко щастливи се чувстват и с какви проблеми най-често им се налага да се сблъскват.

„Едно от най-важните открития е, че биологически по-възрастните хора се чувстват по-щастливи, отколкото младите“, отбелязва Том Смит от Чикагския университет. „Това противоречи на мнението, битуващо в обществото. Повечето хора са убедени, че ситуацията е точно противоположна, възрастните по-често боледуват, половинките им умират, следователно не би трябвало да са щастливи“, добавя той.

Учените са установили, че възрастните в много по-малка степен от младите се безпокоят от проблеми, свързани с пари, междуличностни отношения и сигурност.