Във Великобритания ще пуснат аналог на виаграта за жени
Във Великобритания ще пуснат аналог на виаграта за жени / netinfo

Лекарство за жени, които са недоволни от качеството и честотата на своя сексуален живот, ще започне да се продава на британския пазар в най-скоро време, съобщава електронният сайт Медновости.

Препаратът Intrinsa, разработен от компанията „Проктър енд Гембъл”, е предназначен за повишаване на сексуалното влечение и представлява лепенка, която отделя малки дози от хормона тестостерон.

Първоначално лекарството ще се отпуска само по лекарска рецепта на пациентки със сексуална дисфункция, достигнали менопаузата. Създателите на Intrinsa се надяват, че препаратът ще стане популярен за жените от всички възрасти и ще се превърне в аналог на знаменитата виагра. В клиничните тестове са участвали около 500 жени.

В края на шестмесечното изследване групата жени, приемащи Intrinsa, са увеличили честотата на половите си контакти със 70 на сто в сравнение с другата група, която е пила Плацебо, пише БГНЕС.

Участничките в експеримента съобщават също така и за значително увеличаване на сексуалното влечение и удовлетворение от половия акт. За разлика от виагра, Intrinsa не е препарат с бързо действие. За да се почувства ефекта от лечението лепенката трябва да се носи поне няколко седмици. Освен това много специалисти отбелязват, че женските сексуални разстройства са много сложни, и за разлика от мъжките, са свързани не само с физиологични нарушения, но и с цял комплекс от социални, поведенчески и психоемоционални фактори.Така че лекарството Intrinsa може да не се окаже толкова ефективно, колкото виаграта.

Лекарите също така предупреждават, че Intrinsa, която е хормонален препарат, има и редица странични ефекти – окосмяване по тялото и нарушения във функционирането на черния дроб.