/ iStock/Getty Images
Ръководството на университета в Кеймбридж (Великобритания) откри специален институт за изучаване на изкуствения интелект (ИИ). Това се съобщава на уебсайта на институцията.

"Потенциалните ползи от тези технологии са огромни, а най-лошите сценарии, ако се провалим, могат да бъдат екзистенциални", заявиха представители на новия Институт за технологии и хуманност. Според д-р Стивън Кейв изкуственият интелект теоретично може да "унищожи демокрацията" и да "провокира тотална война".

Кръстникът на изкуствения интелект: Машините не трябва да поемат контрола над обществото

Специалистите от изследователския център ще анализират развитието на ИИ и ще предупреждават за негативните сценарии, свързани с използването на новите технологии. Като пример за необходимия контрол върху технологиите представителите на Кеймбриджкия университет посочват индустриалната революция, която въпреки очевидните си ползи е допринесла за "ръст на колониалната експанзия и емисиите на парникови газове".

Учените отбелязаха, че за изучаването на ИИ в института ще работят експерти от различни области - историци, философи, компютърни инженери и други.
БГНЕС