Вивиан Уестууд създава костюмите на виенския балет
Вивиан Уестууд създава костюмите на виенския балет / снимка: БГНЕС, архив

Вивиан Уестууд представя драматичните си дизайни на сцената на държавния балет във Виена. Пънк дизайнерката е създала костюмите, с които танцьорите ще бъдат облечени на новогодишния концерт на Виенската филхармония.

Не е изненадващо, че костюмите рисуват една по-романтична страна от творчеството на Уестууд. По време на валса, който ще бъде изпълнен на живо по време на антракта на концерта, танцьорката Катрин Менцингер ще бъде облечена в костюм, подобен на Лунната рокля от копринена тафта от колекцията пролет 2014. Партньорът й ще носи двуредно сако и черни копринени панталони.

Филм за балетната трупа, по време на участие в Двореца Лихтенщайн във Виена, също ще бъде показан по време на антракта. Филмът ще насочи вниманието към някои от най-забележителните дизайни на Уестууд, пише БГНЕС. Ще бъдат показани тюлена рокля тип райска птица в цвят бордо и друга в цвят лютиче, която е вдъхновена от моделите от пролетната колекция през 2005-а, както и карирани миниполички и бюстиета.

„Чувствам се горд от това, че ни предложиха да направим костюмите за новогодишното представление на балета. Всяка година гледам този концерт и той се е превърнал в част от коледните ми спомени”, казва Андреас Кронталер, творчески директор и съпруг на Вивиан Уестууд, който е родом от Австрия.