Вивиан Уестууд дари 1,16 млн. евро на екологична фондация
Вивиан Уестууд дари 1,16 млн. евро на екологична фондация / снимка: Reuters, архив

Британската модна дизайнерка Вивиан Уестууд предостави 1 млн. паунда (1,16 млн. евро) на кампания за спасяването на най-уязвимите тропически гори, съобщи нейната модна къща. Целта на кампанията е да събере общо 7 млн. паунда.

70-годишната дизайнерка дари парите на благотворителната фондация „Cool Earth”, която се бори с климатичните промени, в момент когато в Южна Африка започна срещата на върха на ООН. Целта на кампанията е да предотврати изсичането на тропическите гори в Борнео, Перу и басейна на река Конго.

„Утре ще е много късно. Правителствата обсъждат спасяването на тропическите гори от 40 години и само половината останаха. Не можем да разчитаме на нищо друго освен на собствените си действия”, заяви Уестууд пред сайта на фондацията, допълва БГНЕС.

Дизайнерката решила да дари парите, след като научила, че само малка част от 6,5 млрд. долара, заделени за Климатичния инвестиционен фонд, контролиран от Световната банка, са били усвоени, съобщава британският в. „Таймс”.

„Правителствата са толкова бавни, че вече не можем да ги чакаме. Трябва да задействаме нещата и се надявам, че те ще се присъединят. Дадох толкова, колкото компанията ми може да си позволи”, заяви легендарната дизайнерка пред изданието.