В най-скъпия парфюм в света има есенция от българска роза
В най-скъпия парфюм в света има есенция от българска роза / снимка: BGNES

Най-скъпият в света парфюм, създаден още през 1872 година, бе пуснат за продажба в Испания, информира ИТАР-ТАСС. Създаден по поръчка на британската кралица Виктория, парфюмът "Императорско величество Nо1" от 500 милилитра струва 195 000 евро.

В една капка от парфюма има есенция на 170 рози, твърди компанията производител Клив Крисчън. Производството на парфюма отнема една година и за създаването му са необходими около 200 различни съставки, сред които сандалово дърво от Индия, арабски жасмин, ванилия от Таити и сортове рози, които се отглеждат в България, Египет и Франция.

Цената на парфюма е висока и заради флакона, в който той се предлага. Въпреки че парфюмът е само 500 милилитра, теглото на флакона достига 5 килограма, защото е изработен от тежък и скъп кристал.

Капачето на флакона е във формата на короната на кралица Виктория и на него има малък диамант.

Клив Крисчън пуска два варианта на парфюма - женски и мъжки, които е с една и съща цена. Желаещите да имат най-скъпия парфюм в света могат да си купят и по-малкия флакон от 30 милилитра за 1950 евро, но и той, и 500 милилитровият се продават само по интернет.