Учени създадоха дъвка, която се топи на улицата
Учени създадоха дъвка, която се топи на улицата / снимка: BGNES

Ирландски учени твърдят, че са намерили решение на скъпоструващия проблем по улиците - а именно лепкавите парчета от захвърлени дъвки.

Учените от университета Колидж Корк в Югозападна Ирландия обявиха, че са разработили екологична, биоразградима дъвка, която може да се поглъща или просто лесно да се стопи, ако бъде изплюта на улицата.

Ръководителят на екипа Елке Аренд обясни, че с колегите си е работила по създаването на дъвка, която се основава на протеини от зърнени храни.

"Започнахме проекта преди шест месеца. Изолирахме протеини от различни зърнени храни и добавихме ензими, с които създадохме дъвка, която по еластичност е много близка до сега познатия ни продукт", твърди Аренд. Разликата е обаче, че тази дъвка ще се стопи сама след няколко дни, ако бъде изплюта на улицата. "А когато я погълнете, тя няма да създаде проблем за храносмилателната ви система, защото ще е сякаш сте яли хляб", допълни още тя.

Ще са необходими още две години и половина, за да бъде разработен окончателният продукт, но учените са много оптимистични и вярват в успеха си, допълва БГНЕС.