/ / iStock/Getty Images
Учени от университетите в Кембридж и Оксфорд установиха, че някои от първите животни на Земята са били свързани помежду си с нишки, които им позволявали да обменят хранителни вещества и да разменят сигнали, съобщи Физ.орг.

Мрежи от нишки били открити у 7 вида организми, известни като рангеоморфи - същества от едиакарския период, напомнящи клони или морски пера Pennatulacea. Вкаменелости от рангеоморфи били открити на 40 обекта на остров Нюфаундленд в Канада. Тези животни не се придвижвали и нямали усти, нито сложни органи. Повечето нишки достигали дължина между 2 и 40 см, а някои - 4 м.

Учените предполагат, че тези структури са били използвани за клонално размножаване и са имали също други функции - осигурявали са устойчивост срещу силни океански течения и вероятно са били като древен аналог на коренова система, обединяваща няколко дървета.

По мнението на учените, резултатите от изследването ще доведат до преразглеждане на предишни изводи как тези организми са взаимодействали помежду си и как са се конкурирали за пространство и ресурси на океанското дъно.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА