/ iStock/Getty Images
Ново проучване, публикувано в списание „Емоушън“, установи, че депресираните хора, които слушат тъжна музика, въпреки това, което се смяташе преди, не се опитват да се гмурнат в тъга и отрицателни чувства. Напротив, тъжната музика изглежда ги успокоява и в някои случаи дори ги развеселява, съобщава Спутник.

Новото проучване е направено сред 38 студентки с диагноза депресия и 38 студенти, които не страдат от диагнозата.

Песните, които ни помагат да преодолеем мъката
 
В първата част на изследването и двете групи участници са били помолени да слушат това, което обикновено се смята за тъжна музика, като „Adagio for Strings“ на Самюел Барбър и „Rakavot“ от Ави Балили. След това и двете групи са слушали щастливи, оптимистични мелодии и неутрална музика. Помолени да изберат какво биха предпочели да слушат отново, депресираните са били по-склонни да избират тъжната музика.

Тъжната музика предизвиква положителни емоции

Въпреки това, попитани от изследователите защо предпочитат тъжна музика, повечето клинично депресирани хора са споделили, че тъжните мелодии са отпускащи и успокояващи за тях.
Въпреки че проучването не очертава точните причини, поради които депресираните хора предпочитат ниско енергийна музика, резултатите не са изненадващи за изследователите, тъй като сериозната музика може да бъде утешителна и подходяща, когато сме тъжни, сочи изследването.

Някои песни ни докарват до състояние, близко до оргазъм

Според психолозите предпочитанията към тъжна музика сред депресираните хора "може да отразява желанието за успокояване на емоционалното преживяване, а не на желанието да се увеличат тъжните чувства".
БГНЕС