/ iStock/Getty Images
Таралежите във Великобритания вече могат да "отсядат" в специално предназначени за тях ваканционни курорти, пише в. "Дейли стар".

Текущата година, белязана от коронавирусната пандемия, е сурова не само за хората, но и за таралежите във Великобритания. В резултат на драстичното намаляване на популацията им бодливите бозайници са включени в списъка със застрашени животни. Водена от желанието си да помогне на таралежите, британска туристическа фирма е била осенена от очарователна идея и е създала ваканционни курорти за тях.

През 1950 г. броят на симпатичните създания в страната е около 30 милиона. През 2017 г. е отчетен спад в популацията с 98 процента до едва 500 000 екземпляра. Причината отчасти е в разрушаването на местообитанията им с цел строеж на пътища и друга инфраструктура.

За да предотврати по-нататъшното драстично намаляване на таралежите, туристическата фирма "Паркдийн ризортс" е осенена от очарователна идея - да създаде безопасни ваканционни курорти за тях.
 

Всеки курорт е оборудван със сладки домове-каравани с двоен стъклопакет. Таралежите могат да "отсядат" в миниатюрните къщички, където да бъдат на топло и в безопасност. Ваканционните домове, разположени във всички обекти на "Паркдийн ризортс", разполагат и със собствена декорация - миниатюрни знаменца, цветя, огради.

От фирмата се надяват, че по този начин ще окуражат британците да създават собствени "хибернационни хотели" за таралежи.
БТА