/ /iStock
Вълнестия напръстник (лат. Digitalis lanata) е многогодишно или двегодишно тревисто растение с право, неразклонено стъбло, високо 30 до100 см. Листата са последователни, продълговато ланцетни до ланцетни, голи или само по ръба в основната част с власинки. Връхните стъблови листа са приседнали, заострени към върха. Цъфти от юни до август. Влнестият напръстник расте по сухи тревисти и каменисти места, из храсталаци и редки гори, най-често до 1000 м надморска височина в цялата страна. 

enlightenedДействие и приложение:

Съдържащите се в листата на вълнестия напръстник гликозиди подобряват дейността на сърдечния мускул. Те засилват енергията на сърдечните съкращения, забавят и нормализират сърдечния ритъм, подобряват кръвоснабдяването на органите, засилват диурезата. С тези си свойства вълнестият напръстник, наред с другите видове напръстник (червен, жълт и др.), е незаменимо средство за лечение на хроничната сърдечна слабост, пише puls.bg. Днес дрогата се използва изключително като суровина за получаване на дигиталисови препарати от химико-фармацевтичната промишленост. 

В българската народна медицина вълнестият напръстник се използва при водянка, сърдечен задух, маточни кръвотечения, скрофулоза и др. Днес за лечението на сърдечната недостатъчност се използват пречистени активни гликозиди под формата на готови лекарства. Трябва да се знае, че гликозидите на вълнестия напръстник са силно токсични вещества. При продължително прилагане те се натрупват в организма и могат да доведат до отравяне. Поради това лечението с дигиталисови препарати трябва да става само под строг лекарски контрол и по схема контролирана строго от лекуващия лекар специалист!

enlightenedХимичен състав:

Силно отровно растение! Съдържа 0,5-1% сърдечно действащи гликозиди, основната част на които са ланатозид А, ланатозид В и ланатозид С. Под действието на ферменти чрез отцепване на глюкоза и ацетилна група те се превръщат в съответните вторични гликозиди: дигитоксин, гитоксин и дигоксин. Освен това в значително по-малки количества са изолирани и още редица други сърдечно действащи гликозиди.

Наред с тях са установени дигиталисови гликозиди, които са производни на прегнана, а също и стероидни сапонини, производни на слиростана, между които тигонин, гитонин, дигитонин и др. В листата са установени флавоноиди, производни на флавона, между които лутеолин, скутелареин, динатин и др. Съдържат се някои антрахинонови гликозиди. 

enlightenedЛекарства:

С лечебни цели се използват листата на растението (Folia Digitalis lanatae). Те са и суровина за фармацевтичната промишленост.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Агенция "Фокус"