/ iStock/Getty Images
Топящи се ледници в Норвегия разкриха древен планински проход, в който бяха намерени различни вещи, използвани от викингите, съобщи в. "Дейли
мейл".

Археолозите намериха дрехи, сечива, оборудване, животински кости. Сред стоте артефакта са конска подкова, ръкавица, туника, дървена игла, тояга, малък железен нож. Датирането им разкри, че проходът е използван от около 4-и век до 14-и век.







Ледникът Лендбрин в Южната част на Норвегия се топи усилено от 2006 г. Археолозите, ръководени от Ларс Пилу изследват около 250 000 кв. м, някои от които по склонове или с комбинация от скалисти отломки и лед, които затрудняват работата.





"Когато използването на прохода се е засилило през 11 в., по времето на викингите, хората са били по-мобилни, търговията и урбанизацията на Северна Европа са се засилили, както и политическата централизация", каза проф. Джеймс Барет от университета в Кембридж. - Планините вече не са били откъснати райони, а са предоставяли жизнен достъп до важни продукти и са били артерии за транспортирането им".