Танцът на Росинка спечели наградата на зрителите в Болоня
Танцът на Росинка спечели наградата на зрителите в Болоня / снимкa: sxc.hu

Песента "Танцът на Росинка", изпълнена от сестрите Тоника и Ивелина Андрееви Росенови от България, спечели наградата "Телевизионната монета", присъждана от телевизионните зрители на 52-ия фестивала на детската песен в италианския град Болоня, съобщават италианските медии.

Фестивалът приключи късно снощи. Тоника и Ивелина - на 10 и 7 години, вече имат една награда от това издание на феста. На първата вечер - 17 ноември, те спечелиха отличието "Червена монета", което се присъжда на песента, харесала се най-много на публиката и на зрителите във всяка от конкурсните вечери.

Тоника и Ивелина са от село Глогово. Тоника мечтае да стане барабанистка, а сестра й  - китаристка. И двете са много доволни от участието във фестивала. Те признават, че освен музиката обичат математиката и спорта. Тоника се увлича по волейбола, а Ивелина по баскетбола.

Песента "Танцът на Росинка" направи впечатление на италианските зрители с това, че включва традиционни български фолклорни мотиви.

Голямата награда на фестивала в Болоня - "Златната монета" бе присъдена от журито на две италианчета - Франческа Мелис и Джулия Панфилио за изпятата от тях песен "Под душа с дъждобран". Момиченцата са на 4 и 8 години.

В тазгодишния фестивал участваха общо 12 песни, изпълнени от деца на възраст между 4 и 12 години, пише БТА. Само четири бяха песните на деца от чужбина. Сестричките Росенови от Глогово бяха единствените представители на Източна Европа.