Съдят Рики Мартин за плагиатство заради песента му за Мондиала
Съдят Рики Мартин за плагиатство заради песента му за Мондиала / Guliver/Getty Images

Дело за плагиатство е заведено срещу латино звездата Рики Мартин заради песента му Vida - един от химните на завършилото неотдавна Световно първенство по футбол в Бразилия. Искът е за 10 милиона долара, съобщи Контактмюзик.

Младият музикант Луис Адриан Кортес Рамос - бивш финалист в телевизионното шоу за таланти "Идол Пуерто Рико", твърди, че е представил своя версия на песента за конкурса СуперСонг. Съревнованието е било организирано от Рики Мартин и "Сони мюзик" в търсене на нова песен за футболния шампионат.

Според съдебните документи, подадени в съд в Пуерто Рико миналата седмица, организаторите на конкурса са обещали, че спечелилият композитор ще получи възнаграждение и признание за работата си. Рамос настоява, че обещанието не е било спазено. Музикантът посочва също, че сингълът му не е стигнал до финалната петица на СуперСонг през януари. Само няколко месеца по-късно обаче Рики Мартин го е издал без негово знание или разрешение.

Според адвокатите на Рамос той е бил "изненадан, разочарован и душевно травмиран", защото песента на Мартин е била почти еднаква с композираната от него.

Представители на латино звездата са отказали да коментират делото.

Като автори на парчето Vida са посочени Рики Мартин, Салаам Реми и Илайджа Кинг. Песента е включена в официалния албум One Love, One Rhythm за Световното първенство по футбол, издаден през май тази година.

Източник: БТА