Светият Граал може би се пази във Валенсия
Светият Граал може би се пази във Валенсия / снимкa: БГНЕС

Валенсия по всяка вероятност пази Свещения Граал – потир – чиния, купа, чаша или друг съд, от който пиел Исус Христос по време на Тайната вечеря, съобщи БГНЕС. Предстои автентичността му да бъде доказана от специалистите, пристигнали в испанския град.

През почивните дни там се събра международен конгрес за 1750-тата годишнина на предполагаемото донасяне на Граала в Испания. Светият Граал е една от най-важните реликви на християнството. Още няколко градове като италианският Генуа са претендирали, че притежават потира, от който Исус е пил със учениците си, преди да бъде разпнат в Ерусалим. Според друго предание обаче Йосиф от Ариматея е събрал в него последните капки кръв на Исус Христос, когато го е погребвал.

Всички проучвания и изследвания, направени досега, като че ли потвърждават, че Свещеният Граал се пази в катедралата на Валенсия от 1424 г., предаде АФП, като цитира американската изследователка Джанис Бенет и германския историк Михаел Хесеман. Професорът по археология Мануел Мартин Буено от университета в Сарагоса смята, че трябва да бъдат направени тестове с помощта на най-новите научни постижения, за да се определи къде е произведен потирът. Според историците той е бил донесен в Рим и използван от Свети Петър, после изпратен в Уеска в Арагон, Североизточна Испания, от Свети Лаврентий през 258 г., по времето, когато император Валериан подложил на гонения християните.

След много перипетии, крити по време на мавърското нашествие в Испания през VIII век, потирът накрая се озовал във Валенсия през 1424 г. Според професор Мартин Буено проучването за произхода на потира в Сирия, Палестина или Египет ще отнеме само няколко месеца и ще може да докаже автентичността му. Експертите предполагат, че потирът е направен през някой от трите века, предхождащи смъртта на Христос. Възможно е Исус Христос да го е държал в ръцете си, но науката не може да докаже нищо повече. Католическата църква не признава официално тази реликва, но папа Бенедикс XVI отслужи меса със Светия Граал при посещението си във Валенсия през 2006 г.