/ iStock/Getty Images
Мнозина са убедени, че най-богати на калций са млечните продукти. Това донякъде е вярно, но има и други достъпни храни, богати на лесно усвоим калций. Някои от тях са доста по-нискокалорични от изварата и кашкавала.

ThinkStock/Getty Images

Пармезан и други сирена

Лидер в количеството калций сред всички млечни продукти е пармезанът. 100 г от продукта съдържа 1184 мг калций - повече от дневната нужда. В същото време той е богат на протеини (38 г на 100 г продукт) и 0,95 μg витамин Д.

Другите сирена също съдържат много калций и вещества, важни за усвояването му. Например 100 холандско сирене или „Ементал” съдържат 1000 мг калций, 24-26 г протеин и приблизително 0,8-1 мг витамин D.

По този начин, ако ядете 100 г сирене на ден, вие напълно покривате нуждата си от лесно усвоим калций и получавате една десета от дневната нужда от витамин Д.

Имайте предвид обаче, че сиренето е висококалорична храна, богата на наситени мазнини. Ако ядете 100 грама сирене на ден, по-добре е да откажете други мазни храни. Има добри новини за любителите на мазнините - колкото повече калций консумирате, толкова по-малко мазнини се усвояват. Така че, ако искате да консумирате повече калций и протеини, сиренето е чудесен източник на тези хранителни вещества.

сусам
iStock/Getty Images

Сусам

Сусамът е абсолютен лидер в количеството калций сред растителните източници. 100 г от тези малки семена съдържат 975 мг калций и 17,7 г протеин.

Вярно, тук също има подводни камъни. Първо, никой не яде сусам с лъжици. Най-често се добавя към печени изделия и други ястия, което означава, че консумирането на 100 или дори 50 г на ден ще бъде проблематично.

Разбира се, можете да направите сусамена халва, след това можете да ядете повече семена наведнъж, но такива храни, като правило, съдържат много захар и калории, а това не е много здравословно.

сардини
iStock/Getty Images

Сардини в масло

Консервираните сардини се консумират с костите, така че те са с високо съдържание на калций: 382 мг на 100 г продукт. Те също така съдържат 24,6 грама протеин и 6,8 мкг витамин Д (68% DV). И въпреки че калцият в сардините е много по-малко, отколкото в сусама, поради витамин Д той ще се усвоява по-добре.

Освен това, 100 г сардини, консервирани в масло, съдържат само 208 ккал и 11,5 г мазнини, половината от които са полиненаситени. Ето защо можете спокойно да ядете 100-150 г на ден, като не се отказвате от други храни и не рискувате отличната си фигура.

Бадеми
Thinkstockphotos

Бадеми

100 г бадеми съдържат 216 мг калций и 21,9 г протеин. Тази ядка съдържа много фитинова киселина, но можете да намалите количеството, като накиснете бадемите за 12 часа преди ядене.

И не яжте прекалено много: малка шепа от десетина бадема, които лесно можете да изядете за пет минути, съдържа около 250 ккал, а в 100 г се съдържат 581 ккал.

яйца
iStock/Getty Images

И нещо необичайно - черупки от яйца

Черупката от кокоши яйца е подходящ източник на калций у дома.

1/2 чаена лъжичка смлени черупки от яйца покриват дневната нужда от диетичен (т.е. консумиран с храната) калций. За сравнение: изварата ще ви достави същите количества калций, ако изядете 1,2 кг.

В същото време, благодарение на съдържанието на разтворими матрични протеини, калцият от черупката се абсорбира перфектно.

За да приготвите праха, измийте добре яйцата. След това ги варете в продължение на 5 минути, за да убиете евентуални бактерии, обелете ги и ги изсушете, след което ги смелете в кафемелачка до състояние на брашно. Консумирайте ½ чаена лъжичка дневно, като можете да добавите и към супи или други ястия.
БГНЕС