Пет лъва предизвикаха кратка извънредна ситуация в австралийски зоопарк, след като избягаха от клетката си, съобщава ВВС. 

Един възрастен лъв и четири малки са забелязани пред клетката си в зоопарка Таронга в Сидни около 6:30 местно време в сряда.

Зоологическата градина е била веднага затворана и едно малко лъвче е трябвало да бъде успокоено, но всички животни са били обезопасени за минути, казва говорителят на зоопарка. 

Никой не е пострадал. Все още не е ясно как лъвовете са успели да избягат от клетката си. 

Изпълнителният директор на зоологическата градина Саймън Дъфи го нарече "значим инцидент", който ще бъде разследван.

Той каза на местните медии, че лъвовете са влезли в малка зона "в съседство" на техните заграждения.

„В нито един момент лъвовете не са излезли от тази съседна зона или от зоопарка Таронга“, казва Дъфи.

Дъфи добави, че малката зона е защитена от ограда от шест фута, която обикновено се използва, за да държи хората на безопасно разстояние, а цялата зоологическа градина е заобиколена от ограда по периметъра.

Записите от камерите за видеонаблюдение показват, че пазач е вдигнал тревога в рамките на 10 минути след бягството, съобщават от зоологическата градина. 

Персоналът реагира бързо и премества всички хора в близост на безопасни места, казва Дъфи. 

Изложбата на лъвовете ще остане затворена до допълнителни инспекции, за да се уверим, че е „100% безопасна“, добавя Дъфи.

Бягствата на животни в австралийските зоологически градини са рядкост.

През 2009 г. лъвица избяга от заграждението си в зоопарка Мого, южно от Сидни, и трябваше да бъде застреляна поради опасността, която представляваше за обществеността.
ВВС