Сръбската песен за “Евровизия” – крадена!
Сръбската песен за “Евровизия” – крадена! / Снимка: БГНЕС

Песента „Молитва”, която спечели тазгодишното издание на конкурса „Евровизия”, е крадена. За това алармира британският вестник „Сън”, цитирайки мнение в интернет форум от албански гражданин. Според него песента, с която Мария Шерифович спечели „Евровизия”, е на албанската певица Сони Малай, за която малцина са чували. Оригиналът се казва „Ndarja”. С тази песен Сони е спечелила ежегодния национален конкурс в Албания Top Fest през 2006 г.

Дарик успя да открие форума, в който е публикувано мнението на албанеца. Интернет адресът е tiranalive.org. Там човек, с никнейм Келси, още преди финала на “Евровизия” пише, че песента “Молитва” поразително прилича на песента „Ndarja”. В превод заглавието означава “Раздяла”.

Сред първите попаднали на тази информация е вестник “Сън”. После тя попада и на страниците на „Билд”. Подробности около скандала има и в повечето руски информационни сайтове. В албанските медии това е новина №1. На официалния сайт на “Евровизия” няма и дума по този повод.

На пресконференция в Сърбия Мария Шерифович отхвърли твърденията, че песента, с което тя спечели „Евровизия”, е крадена. „Естествено, че песента не е плагиатствана, а дори и да е, не ме интересува”, каза Шерифович.

Коя е Сони Малай? Според запознати тя е една от най-популярните албански певици, макар и името й да не е много известно извън страната й. Конкурсът, който е спечелила, Top Fest, също е престижен. Сравняват го с MTV Music Awards.

Дарик се свърза с албанска студентка в България. Благодарение на Елтана знаем за какво точно се пее в песента на Сони. В нея става дума за раздяла. В песента на Мария Шерифович “Молитва” също се пее за самота, причинена от любов. Ето как започва албанската песен и част от припева й:

Когато виждам твоя поглед, душата ми гори.

Очите показват това, което имаш в душата.

Дойде време за раздяла.

Дано сърцето ми издържи.

Обещанията не може да ги пазиш.

Целуни ме, бавно.

Както само ти знаеш.

Раздялата е много тежка.

Целуни ме пак така.

Дарик потърси и експертно мнение. След като чу двете песни, един от най-популярните ни музиканти Дани Милев, беше категоричен, че песента „Молитва” на Мария Шерифович не е плагиатствана от албанската песен „Ndarja”. Да, приличат си припевите, каза Милев, но само в началото. Тоналностите също са близки според него, но като цяло в музикалната линия няма прилика.

И още любопитни факти:

Когато Мария Шерифович е спечелила “Евровизия” в Сърбия мнозина са протестирали срещу това. Част от участниците са подали оплакване, че зрителските гласове на са били преброени правилно. Въпреки това Сърбия изпраща именно Мария на “Евровизия” в Хелзинки.

На финала на конкурса в Хелзинки албанците са дали само 1 точка за песента на Сърбия. На полуфинала – 2 точки.

В Русия и в Беларус в момента също върви скандал за друга крадена песен, представена на “Евровизия”. Става дума за песента, с която Беларус се представи на конкурса. “Work Your Magic” беше изпълнена от Дмитрий Колдун, композитор е Филип Киркоров. Последният е обвинен, че е взел музиката от песен на Modеrn Talking, а идеята за клипа е заимствам от клип на “Aerosmith”.

В звуковия файл можете да чуете и да прецените сами дали двете песни си приличат.