Лейди Даяна
Лейди Даяна / Gulliver/Getty Images
Докато сериалът „Короната“ се опитва да не се спира на истории, които не засягат пряко кралицата, истинската история на отношенията на принцеса Даяна с майка й оставят траен отпечатък върху живота на принцесата на Уелс. 

Франсис Рош напуснала семейния дом, когато лейди Ди е била на шест години. Принцесата на Уелс обсъжда въпроса с Андрю Мортън в биографията й „Диана: Нейната истинска история“. 

"Майка ми ме разочарова ужасно на сватбата. Тя не спираше да плаче и каза, че не може да понесе натиска." Може би защото в този брак Рош вижда отражение на собствения си провал в опитите си да играе в аристократични бракове, пише“Венити Феър“.

Рош, потомка от рода на бароните Фермой, се жени за виконт Алторп Джон Спенсър през 1954 г. Сватба, която е специалното събитие на годината, благословена с присъствието на кралски особи и която обединява две линии, близки до британската корона. Тогава Франсис е на 18 години. Тринадесет години, три дъщери и син по-късно, Франсис е главният герой на голям скандал: тя бяга с Питър Шанд Кид, австралийски бизнесмен и напуска дома и брака си.

Бабата на Даяна строгата лейди Фермой, която може да видим и в "Короната", свидетелства в бракоразводния процес в полза на Спенсър, на когото е присъдено попечителството на децата. 

Даяна е на шест, когато Франсис си тръгва с бизнесмена и на осем, когато тя и Шанд Кид сключват брак.

Сянката на тези решения на майка й винаги присъстват в живота на Даяна. В детството си тя е отглеждано от бавачки, мимолетните появи на майка й, която живее в именито на новия си съпруг, не са достатъчни за крехката й детска психика. Двете жени на няколко пъти в живота си спират да си говорят. Даяна разказва на Мортън, че след сватбата с Чарлз двете прекарват три-четири дни без да си говорят. Франсис и Даяна не си говорят и година преди принцесата да загине. 

Двете се помиряват за кратко по време са семейна ваканция с принцовете Уилям и Хари на острова на милионера Ричард Брансън. По това време Шанд Кид е напуснал Франсис заради по-млада жена. Историята, която е продадена на медиите е, че бракът не е успял да издържи на медийния натиск, до който е довела сватбата на Чарлз и Даяна и особено станалата суперзвезда принцеса. Освен това, Франсис намира начин да хвърли вината върху Даяна.

В началото на деветдесетте години, след като Рош се развежда за втори път (през 1988 г.), а Диана обмисля раздяла с британския престолонаследник, двете дами се помиряват отново. 

През 1992 г. настояването на Франсис да се меси в делата на дъщеря й кара Даяна да й вземе думата отново. Този път помирението е невъзможно: недискретността на Франсис през 1997 г., която разказва клюки за дъщеря си в жълти списания, довежда до това Даяна да загине, преживяла по-голямата част от зрялата си възраст без да говори с майка си. Година по-рано, през 1996 г., на Франсис е отнета шофьорската книжка за шофиране в нетрезво състояние на 60-годишна възраст.

Франсис приема католицизма и се посвещава на благотворителни каузи с един последен ироничен обрат на съдбата: деня, в който тя свидетелства в процеса срещу бившия иконом на Даяна - Пол Бърел, за присвояване на много лични вещи от семейството, крадци нахлуват в дома й в Шотландия, където тя се оттегля, и крадат бижутата си. Франсис умира на 68-годишна възраст. На погребението й присъстват внуците Уилям и Хари, но не и бившия зет Чарлз.