Словения и Австрия се скараха за … наденица
Словения и Австрия се скараха за … наденица / снимка: morguefile.com

Словения иска кранската наденица да получи специален защитен статут от Европейския съюз, подобно на шампанското, пармезана и корниш пасти, пише британският в. „Сънди телеграф”. Словения твърди, че приготвяният от свинско месо колбас е бил измислен през 19 век в северната част на страната.

Плановете й обаче предизвикват недоволство в Австрия, която смята, че наденицата е нейна. В Австрия колбасът, известен като кезекрайнер, се прави с пълнеж от сирене и е голям деликатес. Йозеф Битцингер от Виенската търговска камара заяви за Би Би Си, че наденицата е част от наследството на Австрия и е немислимо тя да бъде преименувана.

„Виенските сергии с наденици са търговска марка на града и трябва да се предлага кезекрайнер. Франкфуртската наденица (кренвиршът) се нарича виенско саламче в Германия и това не е проблем”, каза той, пише БТА.

Словения иска Европейската комисия да даде специален защитен статут на колбаса заради връзката му с района Кранска. Австрия казва, че ще оспори искането. Ако двете страни не могат да уредят въпроса в следващите шест месеца, ще трябва да се произнесе Европейската комисия, отбелязва „Телеграф”.