Щутгарт е културната метрополия на Германия
Щутгарт е културната метрополия на Германия / www.sxc.hu

Столицата на федералната провинция Баден-Вюртемберг Щутгарт е културната метрополия на Германия. Това показва изследване на специалисти от Хамбургския институт за световна икономика, които са сравнили 30-те най-големи градове във ФРГ по концентрация на разнообразни културни и музейни ценности, пише БГНЕС.

В изследването са взети под внимание редица аспекти, оказващи влияние върху привлекателността на градовете, включително качеството на живот. Историческите паметници, архитектурните ансамбли, паркове и булеварди, църкви, театри и музеи - отчетено е всичко, което привлича туристите и дава допълнителен импулс за развитието на икономиката. В крупните градове Берлин, Хамбург и Мюнхен в културната сфера са заети съответно 4.3, 4.6 и 5.7% от всички работещи жители. В Щутгарт този показател е още по-висок - 6.3%.

"В Щутгарт има много театри. Тук се влагат много средства в културата", отбеляза ръководителят на изследването Силвия Щилер. Сред забележителностите на града са музеят "Старият замък", в който е представена богата археологическа експозиция, луксозни предмети от Средновековието, иконопис, скулптури и др, "Фрухткастен" - богата колекция музикални предмети, дворецът "Новият замък". Музеят Линден разполага с една от най-богатите етнографски сбирки в Европа. Щутгарт също така е прочут и като голям автомобилен център, тук са разположени музеите на "Порше" и "Мерцедес-Бенц".

Столицата на Баден-Вюртемберг не отстъпва на Мюнхен в производството на бира. В града се провежда голям бирен фестивал - "Фрюлингсфест".

На второ и трето място в класацията се нареждат "Флоренцията на Елба" - Дрезден и Свободният град Мюнхен. Берлин е четвърти, а в първата петица влиза още и бившата столица на Западна Германия Бон.