Руската синя котка е подходящ домашен любимец за хора, които обичат да бъдат активни и искат да се занимават и отделят време на своя домашен любимец. Породата е лоялна към стопаните си и подлежи на дресировка. Ако търсите активно, любопитно и спокойно животно, руската синя котка е подходящ избор за ваш домашен любимец. Вижте в канала "Zoo Box" във vbox7:

Положителни качества

Руската синя котка е изключително интелигентно и активно животно. Лоялни към своите стопани и умеят да се разбират добре с други домашни любимци. Те са тихи и чувствителни, понякога стеснителни и резервирани.

Към непознатите хора подхождат внимателно и им трябва време, за да се сприятелят. Озоват ли се в дружелюбна атмосфера обаче, те се заиграват с играчки и обичат да скачат и да се катерят.

Руската синя котка
iStock/Getty Images

Характеристика

Руската синя котка е любопитно и спокойно животно. Породата е известна със своята приветливост и интелигентност и това, че са донякъде резервирани. Чувствителни към човешките емоции, обичат да играят с различни играчки и развиват лоялни връзки със стопаните си и други домашни любимци. Обикновено се считат за тиха порода, но винаги има изключения.  Много руски сини котки са обучени да правят трикове. Те също могат да бъдат добри ловци, умеят да хващат гризачи, птици, зайци, дребни бозайници или влечуги.

Козината е известна като „двойна козина“, като подкосъмът е мек, пухкав и равен по дължина на предпазните косми, които са равномерно сини със сребърни връхчета. Опашката обаче може да има само няколко почти незабележими ивици.

Руската синя котка
iStock/Getty Images

Размери

Това е котка със среден размер.

Тегло  

От 4 до 7 килограма.    

Хигиена

Подобно на повечето късокосмести породи, руската синя котка не се нуждае от разресване, за да се поддържа здравословният вид на козината, но им харесва вниманието и разресването с мека четка. Както при всички котки се препоръчват годишни ветеринарни прегледи, ваксинация и изследване за паразити.

Продължителност на живот

15-20 години

Страна

Русия

Произход и история

Първоначално руската синя котка се е наричала архангелската котка, тъй като се счита, че е била пренесена в Европа с кораби от едноименното руско пристанище Архангелск. Била е известна и като испанската котка и малтийската котка, особено в САЩ, като последното име се е използвало до началото на века. Има недвусмислени свидетелства за руския произход на котката. Много котки с подобна окраска на козината обитават Скандинавия и плътната козина е показателна за това, че живеят в условия на суров северен климат. Въпреки че синьото се счита за доминантна окраска на тази порода, има и черни и бели екземпляри. Окраската се е установила трайно, когато – за да се запази видът – през Втората световна война е била извършена кръстоска между малкото от оцелелите руски сини котки и британската синя котка и сиамската котка.