Мама и тате, баба и дядо са ви повтаряли непрекъснато като дете, че ние, българите, сме най-великите и най-умните в света.

В последните години обаче тенденцията е точно на другия полюс. Онлайн се роят всякакви статии относно затъпяването на българите. Всяка една дума за това колко са глупави младите у нас се разпространява като вирус, който заразява още и още сайтове. Тази мода просто любов към омразата ли е или в нея има известна доза истина?

Психолог: Децата на България днес - умни, но объркани и без подкрепа

Ето я статистиката. Според скорошно изследване от европейска фондация за подобряване на качеството на живот около 22% от младите, между 15 и 24 години, нямат нито образование, нито работа. А най-лошото е, че нямат желание за нито едното от двете. С това България излиза на челно място по затъпяване на населението в Европа.

умни хора
Thinkstock/Getty Images

Според професор Владимирова от Института за изследване на населението и човека към БАН близо 300 000 млади хора излизат от средното образование без никаква мотивация да продължат да учат, основно заради липсата на перспектива и неразвитостта на добри образователни програми. Ще кажете „държавата е виновна“. Въпреки че това не може да се оспори напълно, познатото клише "ние сме държавата" е вярно.

Българите стават по-бедни, болни, прости и нещастни

Проучване на НЦИОМ през 2013-та година показва, че 53% от младежта в България предпочита висок стандарт на живот пред образование.

Това още повече се засилва от изследването на „Галъп Интернешънъл“ от 2017-та, че за последната година, 68% от българите не са си купували нито една книга.

Нека спрем да си повтаряме, че сме най-умните, защото очевидно не сме. А и самият факт, че сами се бием по гърдите, не помага.

От друга страна - най-глупавите ли сме? Според статистически анализ на Лин и Ванхейвън, едни от най-големите професионалисти в областта, България е на 43-то място от 134 държави по средно IQ в света и на 31-во от 44 държави в Европа. Да, не сме най-умните, но не сме чак толкова тъпи. Румъния все още е под нас. Нека обиждаме тях… или Гърция. Стига сме спъвали сами себе си.

Как да заблудим околните, че сме умни (ВИДЕО)

Като за толкова „тъпа“ държава, явно сме странен феномен, тъй като сме измислили едни от най-големите изобретения в света. Да, пак ще говоря за компютъра и киселото мляко. Но няма да спра до там. Можем да си припишем и ксерокса, въздушната възглавница, телефонния секретар, противозачатъчните хапчета, космическата храна, дигиталната книга за слепи, да не говорим за кирилицата и за още куп неща.

Според сдружение “Тук-там”, което се специализира в създаване на общности извън страната, ангажирани с България, за последните 10 години броя на хората, които се връщат в нашата страна от чужбина е нараснал с цели 50%, което за някои може и да се счита за глупава постъпка.

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook