Какви храни стимулират мозъчната дейност – за това разказа Ярослав Ашихмин, кандидат на медицинските науки и лекар, в интервюто си за радио Sputnik.
Мозъчните клетки се нуждаят от определени хранителни вещества, за да изпълняват ефективно функциите си, отбелязва лекарят. По-специално, те се нуждаят от омега-3 полиненаситени мастни киселини, уточнява Ашикхмин.
"Необходимо е постоянно да обогатявате диетата си с омега-3 мастни киселини от естествени хранителни източници или чрез хранителни добавки", съветва той.
„Омега-3 мастните киселини се съдържат предимно в рибата. Други вещества, които са полезни за мозъчната функция, се съдържат в плодовете и зеленчуците”, добавя Ашихмин. Кафето, чаят и шоколадът също спомагат за стимулиране на мозъчната дейност, съветва специалистът. „С помощта на тези храни можете бързо да се ободрите, но докато чаят е безопасен, с кафето и шоколада не бива да се злоупотребява”, предупреждава той.
"До три чаши кафе на ден се считат за безопасна норма. Чаят няма такива норми, той е по-безопасен и може да се пие в неограничени количества. Шоколадът също е вид функционална храна, която има положителен ефект върху мозъчната функция, а оптималното количество е 50 грама седмично", обяснява Ашихмин.
Освен това периодичното гладуване може да има положителен ефект върху мозъка, заключава той.
Мозъчните клетки се нуждаят от определени хранителни вещества, за да изпълняват ефективно функциите си, отбелязва лекарят. По-специално, те се нуждаят от омега-3 полиненаситени мастни киселини, уточнява Ашикхмин.
"Необходимо е постоянно да обогатявате диетата си с омега-3 мастни киселини от естествени хранителни източници или чрез хранителни добавки", съветва той.
„Омега-3 мастните киселини се съдържат предимно в рибата. Други вещества, които са полезни за мозъчната функция, се съдържат в плодовете и зеленчуците”, добавя Ашихмин. Кафето, чаят и шоколадът също спомагат за стимулиране на мозъчната дейност, съветва специалистът. „С помощта на тези храни можете бързо да се ободрите, но докато чаят е безопасен, с кафето и шоколада не бива да се злоупотребява”, предупреждава той.
"До три чаши кафе на ден се считат за безопасна норма. Чаят няма такива норми, той е по-безопасен и може да се пие в неограничени количества. Шоколадът също е вид функционална храна, която има положителен ефект върху мозъчната функция, а оптималното количество е 50 грама седмично", обяснява Ашихмин.
Освен това периодичното гладуване може да има положителен ефект върху мозъка, заключава той.