Развитието на интелекта съкращава женския живот, но удължава мъжкия
Развитието на интелекта съкращава женския живот, но удължава мъжкия / Thinkstock/Getty Images

Продължителността на живота на мъжете и на жените е свързана по различен начин с интензивната интелектуална дейност и с високия коефициент на интелигентност, пише "Подробности". Според президента на Геронтологичното дружество към Руската академия на науките проф. Владимир Анисимов при мъжете високият коефициент на интелигентност води до дълголетие, а при жените е точно обратното.

Причината е, че при представителките на нежния пол допълнителните задължения, свързани със семейството и науката, ги карат да живеят непрекъснато в условията на стрес. А той е един от най-важните фактори, които пречат на дълголетието.

Ученият е изследвал връзката между интензивността на интелектуалната дейност на човека и неговата възраст. Проучена е била също връзката на биологичната възраст на човека и принадлежността му към различни поколения. Оказало се, че биологичната възраст на хората, родени през 1922 година, е изоставала повече от фактическата, отколкото при хората, родени през 1906 година.

"Всяка година продължителността на живота на хората като биологичен вид се увеличава с три месеца. Това е доказано от статистиката. От първото връчване на Нобеловите награди досега - повече от 100 години - средната възраст на лауреатите непрекъснато се увеличава. Средната продължителност на живота на носителите на Нобелова награда също е по-голяма, отколкото е при академиците. На академиците е по-голяма от тази на професорите и т.н.", казва проф. Анисимов.

Източник: БТА