Разваля ли бракът социалния ни живот?
Разваля ли бракът социалния ни живот? / Thinkstock/Getty Images

Добра новина за самотните сърца - женените двойки са по-малко издръжливи и с по лош социален живот, отколкото незадомените, установи американско изследване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Алкохолна рецепта за щастлив семеен живот

Ергените имат по-позитивна настройка към живота. Те са по-свързани със семействата си, с колегите си и със съседите. В същото време женените двойки имат тенденция да се капсулират. До тези изводи стигна д-р Бела ДеПауло от университета Санта Барбара в Калифорния. Нейният екип проследил задълбочено 814 изследвания на женени и неженени американски граждани за последните 30 години.

Развеждаме се по-рядко и по взаимно съгласие

Хората, които не били свързани с брачните окови, били с високо чувство за устременост и непрекъснато се стремели към усъвършенстване на своята личност. При все това самотните сърца са много по-малко облагодетелствани от женените двойки, които се радват на данъчни облекчения и на покровителството на редица закони. "Учудващо е колко добре се справят хората без брачни ангажименти, отбелязва д-р ДеПауло. Тя припомня, че повечето изследвания, в които се твърди, че задомените партньори са по-щастливи от останалите, се базират "не на науката, а по-скоро на идеологията".

Психолог разкрива тайни за брака

Все повече хора избягват сватбите, защото твърдо желаят да останат неангажирани. Този начин на живот за тях е най-интересният, най-автентичният и най-смисленият. Според американската психоложка самотата има своите предимства, които дълго време са били отричани поради предразсъдъци срещу ергените.

Източник: БТА