Юли месец ще е чудесен, ако планирате да пътешествате. Очаква ни топло, сравнително сухо и продължително лято и можем да се отдадем на летни приключения.

Ако не сте избрали дестинация, но държите да пътувате до Гърция, то ние ви препоръчваме едно чудно местенце. Ако попитате самите гърци какво предпочитат, много от тях ще ви посочат остров Скопелос. Вижте в канала "Чудесата на планетата" във vbox7:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skopelos, Greece 📸 @nikosavg #skopelos #greece

A post shared by Welcome To Greece 🇬🇷 (@my_greece__) on


Островът е изключително зелен – със своите над пет милиона бора, 50 000 маслинови дръвчета и едва 5000 жители той е кътче, запазило природата си по уникален начин. Плажовете с малки камъчета са оградени от прохладни борови гори, а водата е кристално чиста, пишат от Edna.bg.

остров Скопелос
iStock/Getty Images

Островът е известен с производството на сливи – на много места ще видите типичните пещи, които се използват за тяхното изсушаване. Спокойствието и автентичният дух на гръцката култура, които се чувстват навсякъде, са причината Скопелос да бъде избран за снимачна площадка на американския мюзикъл "Мама мия".
 

Двата главни града – Скопелос и Глоса – заслужават да им отделите по един следобед. Изящните къщи с керамични или каменни покриви, врати и прозорци от дърво и цветни капандури почти се допират една в друга с балконите си, надвиснали над тесните, виещи се улички.

Въпреки малките си размери (под 100 кв.км), островът има 360 църкви. Много от тях са отворени само в деня на покровителя си, когато се организират големи чествания. Най-старата е "Агиос Атанасиос" от XI век, а най-впечатляващ е манастирът "Агиос Йоанис", който е разположен на върха на скала.
 
На острова все още можете да откриете от онези стари гръцки кафенета, в които мъжете пият кафе и обсъждат политиката, и именно в запазения традиционен начин на живот се състои чарът на Скопелос.

Морските дарове, приготвени в крайбрежните ресторантчета, са задължителни, а местните вина са прочути по далечни земи от древността. Това не е чудно, като се има предвид, че според легендата Скопелос е основан от един от синовете на древногръцкия бог Дионисий – Стафил.

Най-удобният транспорт за обиколка на острова е кола, можете да я наемете от много места в пристанищния град Скопелос, ако сте любителите на пешеходния и вело туризма сте попаднали на точното място.
 
Почиващите в Гърция чужденци ще бъдат задължени да попълват нов формуляр, в който ще се съдържа информация за държавата, от която идват, и адрес на престоя по време на ваканцията им в южната ни съседка, съобщиха от NOVA.

Пътуващите към Гърция, които не са попълнили новата онлайн декларация, няма да могат да влязат на територията на страната.

Хората ще бъдат проверявани на случаен принцип. Мярката е част от усилията на гръцките власти за ограничаване на разпространението на коронавируса.
Декларацията трябва да бъде попълнена 48 часа преди пътуването. След това пътуващият ще получи имейл и код, с който ще може да влезе в страната.
Ако се окаже, че лицето е попълнило неверни данни, то ще бъде екстрадирано.