Путин се поддържа във форма с плуване и бабешки лекове
Путин се поддържа във форма с плуване и бабешки лекове / снимка: БГНЕС, архив

Руският президент Владимир Путин „не отговаря на възрастта си” благодарение на плуването, „бабешки лекове” и доброто управление на стреса, съобщи неговият лекар.

„От медицинска гледна точка той изглежда на много по-малко от 60 години”, заяви директорът на Медицинския център на президентската администрация Сергей Миронов в интервю за седмичника „Итоги”. Според него това отчасти се дължи на факта, че президентът е „скептичен към лекарствата, дори и рутинните”.

„Той предпочита бабешки лекове - чай с мед, баня или масаж”, казва лекарят. Освен това Путин се научил да управлява стреса си. Плуването е „един от любимите му начини да се възстановява или да се справя със стреса”, заяви Миронов и допълни, че президентът оптимизирал максимално и съня си. Предвид, че пътува „повече от един средностатистически пилот..., той спи в самолета, за да си почине”, разказа лекарят, пише БГНЕС.

В края на 2012 г. в медиите се появиха слухове за влошаване на здравословното състояние на Путин заради усложнение, свързано със стара травма на гръбначния стълб. Тогава говорителят му Дмитрий Песков потвърди, че президентът страда от лека спортна травма, но уточни, че това не се отразява по никакъв начин на работата му.

„В Русия имаме навика да раздуваме историите за болестите на висшите ръководители”, заяви главният лекар на Кремъл. „Не виждам причина да се пазят в тайна подобен род информации, но съществува медицинска етика”, допълни обаче той.