Пускат енциклопедия на индуизма
Пускат енциклопедия на индуизма / снимка: БГНЕС, архив

В САЩ завърши работата над енциклопедията, посветена на една от най-старите световни религии - индуизма. Работата по нея отне на учените 25 години.

Енциклопедия е в 11 тома, всеки от които по 600 страници. Тя съдържа материали не само за индуизма, но и за историята, културата и изкуството на Индия. Като цяло, енциклопедията съдържа около 7000 статии и повече от хиляда илюстрации и фотографии.

„Целта на нашето изследване беше да се проведе цялостно изследване, което да обхване не само индуизма, но и традициите на Южна Азия като цяло”, каза един от авторите и издателите - професорът в Университета на Южна Каролина Хел Френч. Именно той беше този, който постави началото на проекта през 1987 г., пише БГНЕС.

Първото издание на енциклопедията, написани на английски език, ще бъде в около 3000 екземпляра. Представянето на изданието ще бъде следващата седмица в Университета на Южна Каролина. Постъпленията от продажбата на енциклопедията ще отидат в благотворителния фонд за почистване на реки в Индия.

Индуизмът е третата по броя на последователи религия в света, след християнството и исляма. Индуизма изповядват около 1 млрд. души, християнството - 2,2 млрд, а исляма - 1,6 млрд.