/ ThinkStock/Getty Images
Психолози от университета в холандския град Гронинген извършиха изследване, което поставя под въпрос съществуването на любов от пръв поглед.

Те проведоха експеримент с участието на 392 души, главно студенти от Германия и Нидерландия. 60% от участниците са били момичета. Доброволците разказваха дали те имат отношения помежду си. След това разгледаха снимки на непознати хора.

Истинска любов или просто „прилив на страст“ е любовта от пръв поглед?
 

ThinkStock/Getty Images


От тях се искало да опишат възникналите усещания: от страст и привързаност до дълбоко чувство. Участниците са били също питани дали някога са изпитвали "любов от пръв поглед". После следвал период на няколко "бързи свиждания" между доброволците и показаните на снимките лица, които продължавали съответно по 90 и 20 минути.

Но...наистина губим ума си от любов

Накрая доброволците трябвало да разкажат дали се е изменило отношението им към партньора.

В края на експеримента 32 от участниците казаха, че в 49 случая са възникнали чувства, които можело да бъдат наречени "любов от пръв поглед". Все пак по време на "бързите свиждания“ тази емоция не е била взаимна.
 

ThinkStock/Getty Images


Мозъкът, а не сърцето ни кара да се влюбваме

Така психолозите направили извода, че "любовта от пръв поглед" няма нищо общо с истинската любов. А чувствата на участниците били най-обикновено физическо влечение, съпроводено със "прилив на страст". Но то не е оказвало дълготрайно влияние върху психическото и емоционално състояние на човека.

Още любов, страст и привличане:

Петият сексуален партньор е „истинската любов"

Разликата между любовта и похотта се вижда по очите

Влюбен до уши още след първата среща
БГНЕС