Разликата между любовта и похотта се вижда по очите
Разликата между любовта и похотта се вижда по очите / снимка: ThinkStock/Getty Images

Съпружеска двойка изследователи от Чикагския университет е намерила отговор на въпроса, който вълнува мнозина. Тя е установила, че любовта може да бъде различена от похотта, само като се погледнат очите на партньора, съобщи сп."Тайм".

Изследването е извършено със студенти и студентки от Женевския университет. Показани са им били различни снимки. Ако изображението е предизвиквало чувството на любов, участниците в експеримента са гледали лицето. Разглеждайки снимка, която е събуждала сексуално желание, те са се съсредоточавали върху тялото.

"Към този момент се знае много малко за това как се влюбват хората, за механизма на възникване на любовта от пръв поглед. Възможно е такива процеси като спонтанното движение на очите да помогнат да се направи разлика между похотта и любовта" - казва авторът на изследването Стефани Качиопо. Като се проследяват движенията на очите, характерни за любовта, могат да бъдат открити биомаркери, помагащи да се различи чувството на романтична любов от сексуалното желание.

Според учените това ще има голямо значение за психиатрията и семейната терапия.

Преди време Стефани Качиопо откри, че зоните, които отговарят за любовта и за сексуалното желание, са разположени в различни части на мозъка.

Източник: БТА