Наистина губим ума си от любов
Наистина губим ума си от любов / sxc.hu

Чудили ли сте се някога защо ваши познати рискуват брака си или връзката си с прекрасен човек заради любовна авантюра, която вие виждате като глупава и ненадеждна? А питали ли сте се какво не ви е наред, че не спирате да мислите за някого, макар това да противоречи на всякаква логика?

Екип от учени – психолози и невролози, започнаха да разкриват мистерията на това чудо, наречено „влюбване“, за да отговорят на въпроса защо се държим толкова глупаво, нерационално и дори абсурдно, когато се влюбим.

Чрез сканиране на мозъка с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) невролозите провериха какво се случва със сивото ни вещество, когато Купидон ни простреля с една от неговите стрели.

Благодарение на получените снимки лекарите направиха карта на химическите промени, които настъпват в мозъка. Така те откриха кои негови части се активират и кои спират да действат по време на така опияняващите дни на флирт и ухажване. Заради тези промени процесът на влюбване може да ни направи доста нестабилни и дори изнервени, а учените се надяват един ден да разберат и защо някои хора преминават определени граници, щом става въпрос за обекта на тяхното желание.

Влюбеният мозък

Префронталната мозъчна кора, която отговаря за преценката, се изключва, когато се влюбим. Изследванията с ядрено-магнитен резонанс показват, че това се случва, само когато на доброволеца е показана снимка на човек, който харесва – в този момент той спира да се съмнява или да критикува например.

„Когато изпитвате пламенни чувства към някого, определени части на мозъка се активират, но доста голяма част се изключват, особено що се отнася до преценката“, обяснява един от професорите.

Всъщност влюбените губят способността си да преценяват, точно затова е толкова трудно за приятелите им да ги накарат да се вслушат в съветите им.

Други зони, които спират да действат, са тези, които контролират страха и негативните емоции. Затова влюбените се чувстват толкова щастливи и не се страхуват от нищо.

Любовта е наркотик

Изследванията показват, че нивата на допамин в мозъка на влюбените са много по-високи в сравнение с тези, които не са под влиянието на любовните трепети. Допаминът е веществото в мозъка, което „отговаря“ за усещането на удоволствие или болка, желание, страст или пристрастяване, еуфория и вълнение. Тестовете показват, че влюбването и кокаинът имат почти еднакъв ефект върху допамина в мозъка.

Страничен ефект от завишаването на нивата на допамина е понижаването на серотонина, който влияе върху настроението и апетита. В този случай нивата на серотонин може да паднат, както при хора с обсесивно-компулсивно разстройство, което обяснява защо любовта може да ни накара да чувстваме безпокойство и нервност.

Друг „любовен химикал“ в мозъка е адреналинът. В този хормон е обяснението защо сърцето ни тупти, сякаш ще изхвръкне, дланите ни се потят, а устата ни пресъхва, когато видим човек, който наистина харесваме.

Любов извън контрол

Психолозите все още се опитват да си обяснят защо някои влюбени стават опасно обсебени от обекта на желанията си и губят всякакви скрупули „в името на любовта“.

Тази емоция, наречена любов, твърде много обърква някои хора, превръща се в психично разстройство, понякога води до халюцинации. Това е наистина много опасно, но, за съжаление, не знаем какво причинява тези разстройства“, казват психолозите.