Пет невероятни начина, по които действа любовта
Пет невероятни начина, по които действа любовта / ThinkStock/Getty Images

Какво е любовта? Наркотик, лекарство, болест? Какво е онова гъделичкане в стомаха, което чувстваме, когато срещнем любовта? В отговор на тези въпроси предлагаме пет любопитни факта за влюбването и обичта:

1. Любовта действа на мозъка като кокаин

Изследователи, изучаващи влиянието на любовта върху човешкия мозък, открили, че сивото вещество реагира на романтични чувства както при доза кокаин. При нея мозъкът освобождава необичайно голямо количество такива химически вещества като норадреналин, дофамин, адреналин и окситоцин. За всички тези вещества е характерно усещането на еуфория.

2. Мозъкът реагира различно на любовта и на секса

За да си изяснят има ли разлика между любовта и сексуалното влечение, изследователите наблюдавали активността на мозъка на романтично влюбени и на невлюбени, които са обзети от еротични фантазии. Резултатът е следният: сексуалното влечение е свързано с онези области от мозъка, които контролират жаждата и глада, докато любовта активизира участъците, които са свързани с различен вид пристрастия, наркомания и приповдигнатост.

3. Любовта е естествено болкоуспокояващо

Любовта е едно от най-недооценените болкоуспокояващи в света. Двойките, които винаги ходят прегърнати, имат значително увеличаване в организма си на окситоцина. Това е вещество, което помага на тялото да облекчи болката и понякога може напълно да премахне главоболието.

Целувайте се за здраве

Друго изследване показва, че когато влюбените се държат ръка за ръка, намаляват нивата на болка и стрес.

Нещо повече, при силна емоционална връзка не е задължително партньорите да са заедно, за да изпитат обезболяващата сила на чистата любов.

На участниците в един от експериментите просто им показали снимки на любимите им хора и у тях равнището на болезнени усещания рязко намаляло в сравнение с контролната група, на която не били показани никакви снимки.

4. Когато влюбените се гледат един друг, сърцебиенето им се синхронизира

До този извод стигнали изследователи от университета в Девис, щата Калифорния. Те накарали няколко двойки да се гледат в очите без откъсване в продължение на три минути. Учените следили пулса и се оказало, че сърцебиенето на двамата влюбени се е синхронизирало. Интересно е, че сърцата на жените били склонни да се нагаждат към ритъма на мъжкото сърце по-често, отколкото обратното.

Броят на целувките показва колко силна е женската любов

5. Синдромът на разбитото сърце е реална болест

Стресът от раздялата може да се окаже толкова силен, че да доведе до физически увреждане на сърцето. При най-тежките случаи се засяга сърдечният мускул, което може да бъде фатално, макар и в редки случаи. Симптомите на разбитото сърце са болка в гърдите, неравномерно сърцебиене и затруднено дишане, което погрешно се възприема като инфаркт. Всъщност този синдром може да порази всеки, дори много здрав човек.

За колко време се лекува разбито сърце

Източник: БГНЕС