/ istock
Следването на диетата MIND в продължение на 10 години доведе до малко, но значително намаляване на риска от развитие на проблеми с мисленето, концентрацията и паметта, установи ново проучване.

MIND ( Средиземноморска DASH интервенция за невродегенеративно забавяне) съчетава елементи от традиционната средиземноморска диета и диетичните подходи за спиране на хипертонията или диетата DASH, която се фокусира върху намаляване на кръвното налягане.

Диетата MIND е специално предназначена за борба с когнитивния спад, каза водещият автор на изследването д-р. Ръсел Сойер, асистент по клинична неврология и рехабилитационна медицина в Института по неврология Гарднър към Университета на Синсинати.
  “Сред компонентите на диетата MIND са 10 групи здравословни храни за мозъка — зелени листни зеленчуци, други зеленчуци, ядки, горски плодове, боб, пълнозърнести храни, морски дарове, пилешко, зехтин и вино", каза Сойер в имейл.

Пет хранителни групи — червено месо, маргарин,сирене, пържени храни и сладкиши — са ограничени в диетата MIND, което помага за намаляване на приема на транс и наситени мазнини, каза Сойер.

“Диетата MIND има всички ключови характеристики — по-специално акцент върху чистата храна, предимно растения, необходими за намаляване на системното възпаление, улесняване на загубата на тегло, подобряване на здравето на микробиома, подобряване на инсулиновата резистентност, понижаване на повишените липиди в кръвта (мазнини) и запушване на артериите", каза д-р. Дейвид Кац, специалист по превантивна медицина и медицина на начина на живот.

“Това, че подобни ефекти биха се превърнали в защита на мозъка, е всичко друго, но не и изненада”, каза Kaц. 

По-голяма полза за жените и чернокожите

Проучването, публикувано в сряда в Neurology, списанието на Американската академия по неврология, е спонсорирано от Националните здравни институти, предаде CNN.

В началото на проучването и отново след 10 години, 14 000 от участниците бяха попитани за техния хранителен прием и бяха подложени на електрокардиограми, измервания на кръвното налягане и кръвни изследвания.

След това изследователите оцениха диетите с по-високо придържане към параметрите на диетата MIND: ядене на повече от три порции пълнозърнести храни на ден, консумация на повече от шест порции зеленолистни зеленчуци всяка седмица, ядене на поне още един зеленчук всеки ден, ядене на повече от две порции горски плодове всяка седмица, риба повече от веднъж, пилешко повече от два пъти седмично, и ядене на боб повече от три пъти седмично. Яденето на ядки и използването предимно на зехтин също бяха оценени по-високо.
 
Хората, които ядат червено или преработено месо по-малко от четири пъти седмично, пържено или бързо хранене по-малко от веднъж седмично и по-малко от една супена лъжица масло или маргарин на ден, също са получили по-висок резултат.

При жените рискът от развитие на когнитивно увреждане е с 6% по-малко вероятно да развият когнитивно увреждане. 

Когато се стигна до това колко бързо тези с такива проблеми с паметта и мисленето намаляват, проучването установи, че хората, които следват отблизо диетата MIND, регресират по-бавно от тези, които не го правят.

“Това бяха изненадващи открития, каза ” Сойер. “Ползите от диетата MIND могат да имат различно въздействие върху жените и чернокожите и това е област за бъдещи изследвания.”

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
CNN