Принц Уилям и херцогиня Кейт вече се радват и на дъщеря
Принц Уилям и херцогиня Кейт вече се радват и на дъщеря / снимка: Guliver/Getty Images

Съпругата на принц Уилям херцогиня Катрин роди момиче, съобщиха световните информационни агенции, позовавайки се на кралски официални лица.

Дворецът Кенсингтън обяви, че Кейт „благополучно роди момиче” в 8.34 ч. лондонско време (10.34 ч. българско време). Бебето тежи 3,700 кг., но името му още не е известно.

Принц Уилям е присъствал на раждането. Кейт и бебето са добре, добави дворецът.

Кейт бе приета тази сутрин в прочутото крило „Линдо” в болница „Сейнт Мери" в западен Лондон. Там бе родено и първото й дете - принц Джордж, през юли 2013 г. Там са проплакали за пръв път и неговият баща принц Уилям и брат му принц Хари.

Още от сутринта около болницата имаше изключително засилено полицейско присъствие. Фенове на кралското семейство се събираха около „Сейнт Мери” в последните дни в очакване на събитието.

Принц Уилям и херцогиня Кейт вече се радват и на дъщеря
netinfo

Принцесата е четвърта по ред за наследяване на трона, след дядо си принц Чарлз, баща си принц Уилям и брат си принц Джордж. Принц Хари остава след нея на пето място. В изявлението на двореца се посочва, че кралското семейство е известено за раждането и „много се радва на новината”.

Кейт, която се омъжи за Уилям през април 2011 г., роди принц Джордж в същата болница през юли 2013 г.

Името на бебето не се очаква да бъде обявено веднага. Когато се роди принц Джордж, името му беше съобщено след два дни. В залозите за името на бебето фаворити са Алис и Шарлът, следвани от Елизабет, Виктория и Даяна.

Принц Уилям и херцогиня Кейт вече се радват и на дъщеря
netinfo

Официален глашатай в пищен костюм обяви появата на принцесата на бял свят пред вратата на болницата. Раждането на бебето бе съобщено и по традиционния начин - с лист, поставен пред Бъкингамския дворец.

Премиерът Дейвид Камерън пожела успех на херцогинята на Кеймбридж, обявявайки, че цялата държава й желае да бъде добре.

По протокол бяха изстреляни топовни гърмежи - 62 от лондонския Тауър и 41 от Грийн парк, който е близо до Бъкингамския дворец. На всички официални сгради бе издигнат националният флаг.

Във Великобритания не се е раждала толкова високопоставена принцеса, откакто кралица Елизабет Втора роди второто си дете принцеса Ана през 1950 г. Дъщерите на Принц Андрю принцесите Биатрис и Юджини бяха пета и шеста за наследяване на престола, когато се появиха на бял свят.

Източник: БТА