Доказано е, че добавянето на рибено масло към ежедневния хранителен режим има разнообразни ползи за настроението, здравето на мозъка и намалява риска от развитие на мозъчни лезии, които се смятат за видим маркер за влошаване на когнитивните възможности, съобщи Science alert.
Но какво да кажем за възрастните хора, които вече имат увреждания на бялото мозъчно вещество? Могат ли таблетките с рибено масло да спрат уврежданията и да забавят развитието на заболявания като болестта на Алцхаймер?
Екип от Орегонския университет по здравеопазване и наука (ОУЗН) изследва ефекта на омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло, върху група от 102 доброволци на възраст между 75 и 95 години. При тях има малко или никакви признаци на когнитивно увреждане въпреки наченките на неврологично увреждане, известно като лезии в бялото вещество.
Макар че омега-3 мастните киселини не са повлияли съществено на групата като цяло през трите години на изследването, те са забавили значително степента на натрупване на увреждания в една подгрупа: лицата, носещи гена APOE4, който е свързван с по-висок риск от болестта на Алцхаймер.
Макар че лечението не изглежда да е повлияло на темповете на растеж на лезиите бялото вещество, при лицата с генетична предразположеност към болестта на Алцхаймер са наблюдавани „значителни намаления“ в разрушаването на нервните клетки – друг ключов показател за здравето на мозъка.
„Фактът, че разрушаването на невронната цялост се забавя при хора, подложени на лечение с омега-3, които също са изложени на висок риск от болестта на Алхаймер, е забележителен и дава основание за провеждане на по-голямо клинично изследване в бъдеще при по разнообразни групи от населението“, каза неврологът Джийн Боуман, който е бил в ОУЗН по време на провеждането на изследването.
Резултатите показват, че добавките с рибено масло няма да предотвратят или забавят развитието на деменция като цяло, но могат да бъдат от полза за някои лица, които са в риск.
Резултатите ни показаха, че в продължение на три години няма значителна статистическа разлика между плацебо и групата, която приема рибено масло“. „Не мисля, че това би било вредно, но не бих казала, че трябва да приемате рибено масло, за да предотвратите деменция“, заяви неврологът Лин Шинто от ОУЗН.
Изследователите искат да се проведат по-големи клинични проучвания, за да се анализира връзката между носителите на APOE4, прогресирането на деменцията и омега-3 мастните киселини. Подобни изследвания би трябвало да ни дадат по-добра представа за влиянието, което рибното масло може потенциално да окаже.
Болестта на Алцхаймер е сложно заболяване, но всяко изследване върху нея ни доближава до пълното разбиране на състоянието и начините за преодоляването му. Изследванията, проведени толкова задълбочено, колкото това тук, са особено полезни за установяване как и защо мозъкът на различните хора старее по различен начин.
„Това е първото проучване за превенция на деменция, в което се използват съвременни инструменти за превенция, като кръвен тест и мозъчно сканиране, за да се идентифицират не само хората с висок риск към деменция, но и тези, които са подходящи да получат специфична хранителна интервенция“, обясни Боуман.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Но какво да кажем за възрастните хора, които вече имат увреждания на бялото мозъчно вещество? Могат ли таблетките с рибено масло да спрат уврежданията и да забавят развитието на заболявания като болестта на Алцхаймер?
Екип от Орегонския университет по здравеопазване и наука (ОУЗН) изследва ефекта на омега-3 мастните киселини, съдържащи се в рибеното масло, върху група от 102 доброволци на възраст между 75 и 95 години. При тях има малко или никакви признаци на когнитивно увреждане въпреки наченките на неврологично увреждане, известно като лезии в бялото вещество.
Макар че омега-3 мастните киселини не са повлияли съществено на групата като цяло през трите години на изследването, те са забавили значително степента на натрупване на увреждания в една подгрупа: лицата, носещи гена APOE4, който е свързван с по-висок риск от болестта на Алцхаймер.
Макар че лечението не изглежда да е повлияло на темповете на растеж на лезиите бялото вещество, при лицата с генетична предразположеност към болестта на Алцхаймер са наблюдавани „значителни намаления“ в разрушаването на нервните клетки – друг ключов показател за здравето на мозъка.
„Фактът, че разрушаването на невронната цялост се забавя при хора, подложени на лечение с омега-3, които също са изложени на висок риск от болестта на Алхаймер, е забележителен и дава основание за провеждане на по-голямо клинично изследване в бъдеще при по разнообразни групи от населението“, каза неврологът Джийн Боуман, който е бил в ОУЗН по време на провеждането на изследването.
Резултатите показват, че добавките с рибено масло няма да предотвратят или забавят развитието на деменция като цяло, но могат да бъдат от полза за някои лица, които са в риск.
Резултатите ни показаха, че в продължение на три години няма значителна статистическа разлика между плацебо и групата, която приема рибено масло“. „Не мисля, че това би било вредно, но не бих казала, че трябва да приемате рибено масло, за да предотвратите деменция“, заяви неврологът Лин Шинто от ОУЗН.
Изследователите искат да се проведат по-големи клинични проучвания, за да се анализира връзката между носителите на APOE4, прогресирането на деменцията и омега-3 мастните киселини. Подобни изследвания би трябвало да ни дадат по-добра представа за влиянието, което рибното масло може потенциално да окаже.
Болестта на Алцхаймер е сложно заболяване, но всяко изследване върху нея ни доближава до пълното разбиране на състоянието и начините за преодоляването му. Изследванията, проведени толкова задълбочено, колкото това тук, са особено полезни за установяване как и защо мозъкът на различните хора старее по различен начин.
„Това е първото проучване за превенция на деменция, в което се използват съвременни инструменти за превенция, като кръвен тест и мозъчно сканиране, за да се идентифицират не само хората с висок риск към деменция, но и тези, които са подходящи да получат специфична хранителна интервенция“, обясни Боуман.
Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня