/ ThinkStock/Getty Images
Американски лекари установиха, че рибеното масло и вит. D в най-разпространените в хранителните добавки дози не намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и рак, съобщи Асошиейтед прес.
 
В по-високи дози, които се предписват само от лекари, обаче рибеното масло помага на хората с високи триглицериди и намалява риска от смърт от сърдечносъдово заболяване.
 
Специалистите приветстваха резултатите от двете изследвания, представени на конференция на Американската асоциация на кардиолозите. Те казаха, че това са насоки за нов вариант на лечение за стотици хиляди пациенти.

78 на сто от българите страдат от недостиг на витамин D
 
Около 10 процента от американците пият добавки с рибено масло. Още повече прибягват до вит. D, въпреки че не бяха правени големи изследвания за ползата от тях.
"Привържениците на вит. D твърдят, че той е полезен за всичко, но в това конкретно изследване вит. D се оказа едно голямо нищо" - каза д-р Джеймс Стайн, кардиолог от университета на Уисконсин-Медисън, който не е участвал в изследванията.
 
Рибеното масло, наричано също омега-3-мастни киселини, се съдържа в сьомгата, рибата тон и някои други риби. То сваля триглицеридите и намалява възпаленията. Съществуват различни видове рибено масло с различни преобладаващи мастни киселини.
 
С едното изследване лекари от болница "Бригам енд уиминс" в Бостън са проследили ефекта на добавка рибено масло от 4 гр, която се продава само по лекарско предписание. В изследването са участвали 8000 пациенти с високи триглицериди и по-голям риск от сърдечносъдови проблеми, вече пиещи статини. След пет години 17 процента от пиещите добавката преживели някакъв инцидент - инфаркт, инсулт, запушване на артерии, изискващи лекарска намеса, при 22 процента от хората на плацебо.

Откриха неизвестен досега източник на витамин D2 – какао и шоколад
 
Това означава, че добавката с високо съдържание на рибено масло намалява риска от сърдечносъдов инцидент с 25 процента. Тя обаче има странични ефекти, например аритмия.
 
Второто изследване, направено в същата болница с по-ниска ежедневна доза от 1 гр рибено масло, в което са участвали 26 000 здрави доброволци, не показа разлики при пиещите добавката и групата на плацебо, макар и при първите инфарктите да били по-малко.
 
Вторият екип провери и ефекта от добавките вит. D. Участниците в изследването са пиели по 2000 международни единици от вит. D-3 или плацебо пет години. Резултатите показват, че слънчевият витамин не се отразява на честотата на случаите на инфаркт, инсулт или рак , макар и последните малко да са намалели.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА