Пребоядисват Берлинската стена
Пребоядисват Берлинската стена / снимка: БГНЕС

Художници започнаха да пребоядисват най-големия останал сегмент от Берлинската стена със стенописи, създадени от самите тях след падането на омразния символ на "Студената война" преди близо 20 години, предаде Ройтерс.

 

1300-метровото парче от стената, най-голямата в света галерия на открито, бе изрисувана от 118 художници от 21 държави през 1990 г., но оттогава рисунките бяха повредени от времето, пушеците, от вандали и туристи-колекционери. Реставрационните работи се очаква да бъдат завършени навреме за 20-годишнината през ноември от падането на стената, разделяла навремето Източен Берлин от капиталистическия му събрат Западен Берлин.

 

70-годишният художник Герхард Лар, илюстратор на детски книги, който живее в източната част на обединения град, си припомни тръпката да ти бъде позволено да нарисуваш стенопис н стената през 1990 г. където въоръжени с автоматични оръжия граничари патрулираха месеци по-рано. "Само на нас ни беше разрешено да отидем там, беше невероятно", казва художникът, започвайки да прерисува творбата си "Берлин" под безоблачно небе.

 

Галерията бе обявена за исторически паметник от правителството на Берлин през 1992 г. и се превърна в една от топ-туристическите атракции на града. Но не всички художници се зарадваха да научат, че оригиналите на творбите им в познатата като Галерия "Ийст Сайд" ще бъдат изтрити – и че от тях се очаква да ги нарисуват отново.

 

Руснакът Дмитрий Врубел, автор на прочутото изображение на бившия източногермански лидер Ерих Хонекер в целувка със съветския си колега Леонид Брежнев, заяви пред германски медии, че не би нарисувал същата картина. Художниците, работещи на "своите" секции използват диапозитиви и шрайбрпоектор, за да осигурят прецизността на възстановките.

 

Построена от комунистическите власти, описващи я като "антифашистка защитна бариера", Берлинската стена разделяше града в продължение на 28 години, припомня БГНЕС. Много хора бяха убити от източногерманските часови в опита им да избягат през нея на Запад.