/ Thinkstock/Getty Images
В разцвета на пиратството в Карибите, преди повече от 400 години, земетресение и цунами заличава Порт Роял - най-голямото пиратско свърталище. Днес руините на града лежат под водите на пристанището на Кингстън в Ямайка.
 
На 7 юни 1692 г. след силен трус само за минути морето поглъща 2/3 от града. Вълна цунами помита останките от селището, хиляди  загиват.
 
По онова време Порт Роял бил основно пристанище на пиратите, където те поделяли и харчели заграбените богатства от испанските кораби. Моралът не бил на почит: страстта към алкохола, хазарта и проституцията разцъфтявала, заради което Порт Роял бил наричан и Град на греховете.
 


Улиците на града гъмжали от бордеи и кръчми, в които за една вечер се печелели и се губели огромни суми пари, алкохолът се леел като река. Именно заради това разрушителният трус е определян като божие наказание.
 
Един от най-известните разбойници, кръстовали кръчмите на Порт Роял, бил сър Хенри Морган. Той бил толкова дързък, че нападал направо цели испански градове.
 
Апокалиптичното събитие е интересно и с това, че е единственото земетресение в историята, което може да бъде определено точно по време. През 1960 г. от дъното на морето е изваден джобен часовник, спрял на 11:43 ч.
 

Днес Порт Роял е малко рибарско селце и туристическа атракция, заради славната си и греховна история на разгул и непокорност от средата на 17 в. В селото, което може да се обходи за 20 минути, обаче има музей, събрал останките от живота преди земетресението.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук